Stiri si noutati

Comisia europeana cere liberalizarea pietei de munca

Comisia europeana va cere mai multor tari din Europa occidentala sa isi deschida pietele de munca catre muncitorii a opt noi membrii UE din Europa de est. In raportul prezentat miercuri, Comisia europeana a asigurat tarile membre ca nu au motive sa se ingrijoreze in ceea ce priveste un flux prea mare a fortelor de munca din partea acestor tari. Raportul mai sustine ca schimbul fortelor de munca intre tari membre mai vechi si tarile ce au aderat in 2004 este relativ scazut. Aceasta mobilitate nu este suficient de mare pentru a afecta piata muncii din UE in general si drept urmare nu ar trebui sa existe temeri legate de forta de munca mult mai ieftina ce ar putea destabiliza aceasta piata. Tarile din Europa de est au contribuit in schimb la suplinirea lipsurilor din cadrul anumitor specializari, cum ar fi domeniul constructiilor sau cel al industriei alimentare.

Finlanda si Spania vor ridica restrictiile impuse de la data de 1 mai, dar Germania si Austria, tari ce se invecineaza cu multe dintre noile membre, au declarat ca isi vor pastra toate restrictiile privitoare la acceptarea lucratorilor din aceste tari. Probabil ca majoritatea tarilor vor face la fel, ceea ce vine ca o veste prosta pentru Romania din perspectiva viitoarei aderari din 2007. Statisticile din Marea Britanie si din Irlanda nu arata rezultate promitatoare pentru ridicarea restrictiilor. Aproape 300 000 de cetateni din Europa de est au primit permise de munca in Anglia, mult mai multi decat se astepta. Irlanda, la randul ei, a primit 150 000 de muncitori din Europa de est.

Pana in anul 2011, toate barierele dintre tarile occidentale si tarile din est vor trebui sa dispara, din cauza ca libertatea de miscare a popoarelor din cadrul tarilor membre UE este un element cheie pentru uniune. Dar imigrarea ramane una dintre chestiunile foarte sensibile din Europa, drept urmare multe dintre tari vor mai astepta pana la a isi schimba politica in ceea ce priveste acest fenomen.

BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *