Stiri si noutati

Comisioanele bancare, "capcane" pentru clienti

Marius Guta

Concurenta din sistemul bancar a determinat reducerea constanta a dobanzilor pana la un nivel care poate fi caracterizat drept ingrijorator, sustin analistii economici. Potrivit acestora, in goana lor dupa clienti, bancile isi administreaza lovituri una alteia, constand in oferte care, uneori, se pot intoarce impotriva lor. Un asemenea exemplu il constituie reducerea dobanzilor la credite, care au ajuns, in termeni reali, chiar sub 15% pe an. Totusi, astfel de dobanzi nu pot fi sustinute in actualele conditii de pe piata financiar-bancara autohtona, afirma specialistii din domeniu, inclusiv reprezentantii bancilor, care se plang de conditiile "prea aspre" impuse de Banca Nationala.

De la o banca la alta

In acest context, solutia o reprezinta utilizarea unor comisioane. Reteta este simpla si, dupa cate se pare, da rezultate excelente: atragi clientul cu o dobanda la imprumuturi cat mai mica (daca se poate chiar cea mai mica, deoarece oricum nu conteaza) si, o data picat in capcana, incepi sa-l imbrobodesti. Daca l-ai convins, al tau este! Astfel, pentru a surmonta handicapul dobanzilor mici, care, in acest context, nu aduc nici un fel de profit, ba chiar dimpotriva, bancile percep tot felul de comisioane, care fac din "cea mai mica dobanda" una destul de maricica. Trebuie precizat faptul ca aceasta practica difera de la o banca la alta si ca fiecare isi dimensioneaza politica de comisioane in functie de necesitatile de moment sau de perspectiva.

"Cheltuieli adiacente"

Avand in vedere toate aspectele prezentate, potentialii clienti ai bancilor comerciale trebuie sa ia in calcul, atunci cand isi planifica sa contracteze un imprumut, si "cheltuielile adiacente". Pentru a avea o imagine cat mai apropiata de realitate, va vom prezenta comisioanele "standard", care pot diferi, insa, de la o banca la alta. Acestea sunt: comisionul de analiza a dosarului, care este de minimum 100.000 lei; comisionul de gestionare a creditului, care este de cel putin 1% din valoarea creditului contractat; comisionul pentru eliberare de numerar, care este stabilit, in general, la 0,5% din valoarea creditului.

Asigurarea e obligatorie

Unele banci percep si un comision pentru plata anticipata a creditului, care poate ajunge pana la 2% din valoarea imprumutului. In plus, nu trebuie omisa nici taxa pentru deschidere de cont, care poate ajunge chiar la cateva sute de mii de lei. De asemenea, inca un element care determina cresterea semnificativa a cheltuielilor "aditionale" aferente contractarii unui imprumut bancar il reprezinta asigurarea de viata, pe care bancile o solicita la acordarea creditului. Primele de asigurare pot ajunge, in cazul persoanelor in varsta, pana la 14% din valoarea creditului. Evident, acestea difera in functie de varsta solicitantului, precum si in functie de societatea de asigurare.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *