Stiri si noutati

Companiile romane vor face altfel afaceri dupa aderare

Aderarea Romaniei al Uniunea Europeana /UE/ va modifica modul companiilor de a face afaceri, a declarat joi, la Bucuresti, Philippe Norre, director in cadrul firmei de consultanta KPMG Ungaria, la o conferinta pe tema implicatiilor fiscale ale aderarii la UE. Extinderea UE influenteaza nu numai componenta financiara a unei firme, dar si vanzarile, marketingul, logistica, sistemul IT, iar intrarea Romaniei in UE va conduce la schimbari in procesul de productie si de distributie, care trebuie identificate si abordate inainte de 1 ianuarie 2007 si comunicate in interiorul companiei si in mediul sau extern, a spus Norre. Expertul KPMG a apreciat ca in mod sigur vor exista probleme in domeniul aplicarii TVA, dand ca exemplu experienta statelor care au intrat in UE in mai 2004.

‘In Polonia si Ungaria, inspectorii fiscali aplica principiile vechi, cu convingerea ca fac bine ceea ce fac’, a spus Philippe Norre. Pe de alta parte, a subliniat reprezentantul KPMG, exista si modalitati ca firmele sa foloseasca in avantajul lor aderarea, dand ca exemplu simplificarea controalelor la vama si reducerea considerabila a timpului de asteptare a camioanelor incarcate cu materii prime si produse. La randul sau, Paul Barnes, director de operatiuni KPMG pentru Europa Centrala si de Est, a afirmat ca vor ramane multe zone gri, de nesiguranta, pentru firme in domeniul legislatiei fiscale, si ca nu toate lucrurile se vor schimba in bine peste noapte. La conferinta de joi, reprezentanti ai KPMG din Romania, Ungaria si Bulgaria au evidentiat cateva dintre problemele fiscale carora companiile si persoanele fizice vor trebui sa le faca fata la momentul la care Romania va adera la UE, fiind abordate aspecte precum armonizarea TVA, asigurarile sociale si aspecte legate de operarea pe piata unica europeana.

Potrivit lui Niculae Done, partener KMPG Romania, strategia Ministerului Finantelor Publice este de a mentine cota standard de 19 la suta pentru TVA si cota unica de 16 la suta, pe fondul largirii bazei de impozitare. Pana la data de 5 mai vor fi finalizate discutiile pentru modificarile aduse Codului fiscal, impreuna cu mediul de afaceri, intre 5 si 10 mai legea de modificare a Codului fiscal va fi trimisa si discutata in cadrul guvernului, iar pana pe 17 mai se estimeaza finalizarea discutiilor pe marginea legii in Parlament si aprobarea acesteia.
BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *