Stiri si noutati

Compensatii de nimic pentru pagubitii de la BTR

Cetatenii care au avut nenorocul sa-si depuna banii la Banca Turco-Romana (BTR) si care nu au mai putut sa-i retraga la timp vor putea sa-si recupereze macar o parte din depozite. Surse bancare citate de Mediafax afirma ca Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare va plati circa 10 milioane de dolari pentru despagubirea persoanelor fizice care si-au depus economiile la BTR.

Despagubiri de maximum 3.000 USD

Actualul plafon de despagubire pentru un deponent titular de cont intr-o banca falimentara este de 100,4 milioane lei (circa 3.000 USD). Pentru cel de-al doilea semestru al anului, plafonul de garantare, care reprezinta suma maxima platita de un deponent, se va majora prin indexarea cu rata inflatiei pe primele sase luni ale anului.

Datoriile BTR: 40 milioane USD

Problemele financiare ale BTR au inceput la sfarsitul anului 2000, cand indicatorii financiari se situau la niveluri nepermise de normele bancare. Desi cunostea situatia, BNR a amanat retragerea licentei de functionare a bancii, deoarece statul turc a promis in repetate randuri ca va gasi o posibilitate de acoperire a obligatiilor bancii. In 2001, BTR a inregistrat o pierdere de peste 1.100 de miliarde lei, care s-a majorat cu aproape 150 miliarde lei in primele trei luni ale acestui an.

Astfel, in prezent BTR are fonduri proprii negative de aproape 1.000 de miliarde lei, iar patrimoniul net inregistreaza un minus de 870 miliarde lei.

Totalul datoriilor, inclusiv cele catre bugetul de stat si furnizorii de utilitati, se ridica la aproape 40 milioane dolari, adica aproape 1.330 miliarde lei. (A.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *