Stiri si noutati

Competitie acerba pentru BCR

Marius Guta

Numarul institutiilor financiare interesate de cumpararea BCR creste pe zi ce trece. Astfel, dupa banci de prestigiu din tari precum Olanda, Germania si Ungaria, acum a venit randul Frantei sa se inscrie pe aceasta lista. Potrivit Agentiei Reuters, societatea financiara Eulia, care desfasoara activitati bancare de investitii si controleaza o importanta retea de retail banking in Franta, este interesata de privatizarea Bancii Comerciale Romane.

Profit de 160 milioane USD

Interesul pentru cumpararea BCR este dat atat de cota de piata detinuta de aceasta, cat si de profitul realizat. Anul acesta, de exemplu, profitul net estimat este, potrivit presedintelui bancii, Nicolae Danila, de 160 milioane de dolari. Aceasta declaratie a fost facuta ieri, cu ocazia prezentarii raportului pe 2001.

De asemenea, bilantul contabil incheiat la 30 iunie a.c. inregistreaza o crestere de 51,13% comparativ cu 2001, totalul activelor insumand peste 127.000 miliarde de lei. Ca urmare, analistii evalueaza vanzarea BCR la un miliard de dolari, ceea ce ar reprezenta cea mai importanta privatizare din sectorul bancar est-european in acest an.

Dobanzile nu vor mai scadea

Nicolae Danila a oferit si doua vesti legate de evolutia dobanzilor, una buna si una rea. Vestea buna este aceea ca dobanzile la depozite nu vor mai scadea pana la sfarsitul anului, decat cu cel mult 1-2%. Vestea rea este ca nu vor scadea nici dobanzile la credite, care sunt inca la un nivel ridicat pentru a putea fi eficiente. Motivul principal este acela ca dobanzile oferite trebuie sa fie "real pozitive", iar actualul nivel este aproape compatibil cu rata prognozata a inflatiei.

BCIT, la vanzare?

O alta banca aflata in atentia opiniei publice este una privata, respectiv BC Ion Tiriac (BCIT), care este in pericol de a-si pierde principalul actionar. Acesta neaga, insa, informatiile de pe piata financiara, potrivit carora intentioneaza sa vanda banca. Totusi, surse din domeniul bancar sustin ca omul de afaceri doreste doar sa distraga atentia de la negocierile privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni, care vor incepe in perioada urmatoare.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *