Stiri si noutati

Complexurile comerciale, obligate sa accepte plata prin card

Arpad Dobre

Potrivit Legii 250/2003 privind introducerea sistemelor moderne de plata, firmele de comert cu amanuntul care au o cifra de afaceri anuala de peste 100.000 de euro, respectiv circa 4 miliarde de lei, vor fi obligate sa accepte, incepand de la 1 iulie, plata prin card a cumparaturilor realizate de clienti, in caz contrar fiind pasibile de amenzi de zeci de milioane de lei. Reprezentantii bancilor si ai Ministerului Finantelor Publice estimeaza ca, in urma introducerii acestei obligativitati, un numar cuprins intre 50.000 si 80.000 de comercianti vor accepta carduri. Pana in prezent, majoritatea marilor complexuri comerciale (Metro, Gima, Carrefour) si-au montat terminale pentru transferul electronic de fonduri de la punctele de vanzare sau de incasare (POS-uri), cu exceptia Selgros, unde, potrivit conducerii, vor fi montate in termen foarte scurt POS-uri. Conform Ordonantei 193/2002, aprobata prin Legea 250/2003, dotarea cu terminale de plata a agentilor economici se va realiza de catre bancile acceptante de carduri, in baza conventiei incheiate in acest scop. De asemenea, comerciantii care au o cifra de afaceri mai mare de 4 miliarde lei trebuie sa ia masurile necesare pentru a instala terminale de plata, avand posibilitatea de a-si alege banca acceptanta. Cheltuielile cu achizitionarea si instalarea terminalelor de plata vor fi suportate de catre bancile acceptante.

Nerespectarea, de catre agentii economici, a termenului prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei.

De asemenea, firmele de comert sunt pasibile de amenzi intre 100.000.000 – 150.000.000 lei daca utilizeaza POS-uri necorespunzatoare, daca distrug sau deterioreaza terminalele de plata sau daca efectueaza modificari tehnice asupra acestora, fapt ce ar determina inregistrari eronate ori generarea de fraude.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *