Stiri si noutati

Concesionarea distributiei gazelor naturale si a energiei electrice va intra in sarcina unei noi agentii de stat

Claudia Botezatu

Guvernul va infiinta o agentie pentru concesionarea serviciilor de distributie a gazelor naturale si energie electrica, a declarat, ieri, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres (foto). Agentia va fi infiintata in aproximativ doua saptamani printr-o ordonanta de urgenta. Pana acum, concesionarea serviciilor de distributie era facuta de o comisie din subordinea MEC. "Era o comisie formata din oameni adusi din afara ministerului. Prin infiintarea noii institutii vor putea fi angajati specialisti din domeniu", ne-a declarat Marcela Oltean, director general in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). In acest moment, piata gazelor naturale a ajuns la un grad de deschidere de 50%, urmand ca in 2007 – cand consumatorii casnici vor deveni eligibili – sa fie atins nivelul de 100%. In aceste conditii, vor fi organizate licitatii pentru noii consumatori de gaze naturale, care sa fie acreditati. Dupa 1 ianuarie 2007, pentru consumatorii care nu au optat pentru un anumit furnizor, MEC va incheia un contract pentru un furnizor de "ultima instanta" care sa asigure distributia, la un pret stabilit de ANRGN, a afirmat Marcela Oltean. Insa, in aceste cazuri, pretul va fi mai mare decat pentru consumatorii care au negociat inainte cu un furnizor sau altul, a mai spus Oltean. Pana in 2007, preturile la gazele naturale vor fi majorate treptat, astfel incat sa ajunga la nivelul celor din UE. Potrivit estimarilor ANRGN, o noua majorare a pretului gazelor naturale va avea loc in luna iulie, cu 5-6%.

In ceea ce productia si transportul gazelor naturale, este avuta in vedere demararea privatizarii Romgaz, la inceputul lui 2006. In acest an, MEC va deschide 10% din Romgaz, urmand sa aleaga intre varianta vanzarii si listarea la BVB. Seres a mai anuntat ca intentioneaza sa incheie procesul de privatizare pentru Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, la sfarsitul lunii aprilie, cand firmele E.on si Gaz de France vor deveni actionari majoritari. In domeniul gazelor naturale, sunt vizate si continuarea participarii la realizarea conductei de tranzit Turcia-Austria, pe traseul Bulgaria-Romania-Ungaria prin proiectul Nabucco si trecerea la contracte de import pe termen lung.

Un studiu al ANRGN arata ca Romania incepe sa devina din ce in ce mai dependenta de importurile de gaze naturale, motivul fiind scaderea continua a productiei interne. La ora actuala, se importa 35% din necesarul de consum, insa la nivelul lui 2010 se va ajunge la 50%, principalul furnizor fiind Rusia. Potrivit studiului, piata romaneasca a gazelor este izolata fizic si comercial de piata europeana.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *