Stiri si noutati

Conditiile speciale de munca au fost reintroduse

Dupa o perioada de cinci ani de suspendare a drepturilor pentru salariatii care-si desfasoara activitatea in conditii speciale de munca si dupa presiunile exercitate pe "capul" guvernantilor de catre sindicalisti pentru reintroducerea drepturilor pentru acesti lucratori, Executivul a stabilit in urma cu cateva zile, printr-un proiect de lege, domeniile in care se desfasoara activitati ce pot fi incadrate la capitolul conditii de munca speciale, precum si modalitatile in care lucratorii care activeaza in astfel de conditii se pot pensiona.
In nomenclator balerinii, pilotii, mecanicii de locomotiva, minerii si cei care isi desfasoara activitatea pe platformele petroliere marine sunt incadrati in aceasta categorie.
"Dupa intrarea in vigoare a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, categoriile de munca speciale au fost suspendate, la fel si drepturile ca si cei care desfasoara astfel de activitati sa se pensioneze anticipat.
Noi am luptat aproape cinci ani ca demnitarii sa revina si sa corecteze aceste nedreptati, si se pare ca in sfarsit am reusit", a declarat pentru "Gardianul" presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.
Astfel, pentru activitatea desfasurata pe platformele petroliere marine, guvernantii au hotarat sa recunoasca conditiile speciale de munca incepand cu data de 1 aprilie 2001. In acest caz, angajatorul trebuie sa achite diferenta de cota de contributie la asigurarile sociale pentru o perioada de cinci ani, din 2001 pana in 2006, daca proiectul de lege va intra in vigoare anul acesta. Suma va fi achitata in transe lunare, in cel mult doi ani.
Angajatii care cotizeaza cel putin 25 de ani la sistemul public de pensii in conditii speciale se pot pensiona cu 15 ani mai devreme fata de varsta standard de pensionare pentru limita de varsta.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *