In afara fondului forestier proprietate publica a statului, Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva poate, conform legii, sa administreze sau sa asigure paza padurilor apartinand altor proprietari (unitati administrative teritoriale, obsti, composeratoare, asociatii de persoane fizice sau proprietari individuali), a declarat Ion Dumitru, directorul general al regiei. De asemenea, Romsilva asigura paza padurilor aflate in proprietate privata, la cererea proprietarilor sau asociatiilor de proprietari legal constituite, pe baza de contract.
Parteneriat intre RNP si proprietari
RNP Romsilva a organizat, recent, un seminar cu tema "Parteneriatul RNP Romsilva – proprietarii de paduri, in procesul de gestionare durabila a padurilor private", care a reprezentat, potrivit conducerii regiei, o premiera in Romania. La eveniment au participat, pe langa conducerea RNP, peste 60 de reprezentanti ai institutiilor care au legatura cu gestionarea padurilor din Romania, printre care Ministerul Agriculturii, ocoale silvice din toata tara, primarii si Asociatia Proprietarilor de Paduri.
Administratorul fondului forestier al statului, RNP si reprezentantii proprietarilor si structurilor private de administrare a padurilor au discutat despre crearea unui parteneriat intre cele doua parti, astfel incat fondul forestier din Romania sa nu aiba de suferit in urma exploatarilor nerationale. "Statul, prin Romsilva, nu doreste sa gestioneze padurile private cu forta, ci sa asigure un cadru de gestionare eficienta. Este necesara aceasta cooperare cu administratorii de suprafete forestiere, respectiv cu proprietarii. RNP nu se opune procesului de dezvoltare a structurilor private de supraveghere a padurilor", a spus Ion Dumitru, citat de Amos News.
Procesul de retrocedare, aproape finalizat
In privinta procesului de retrocedare a padurilor, directorul general al Romsilva a declarat ca acesta este in proportie de 97% finalizat, cele trei procente ramase reprezentand zona litigiilor si a disputelor dintre revendicatori. "Din acest an, Regia Nationala a Padurilor are un program de realizare a inventarului forestier propriu conform exigentelor europene", a mentionat Ion Dumitru.
O sansa de accesare a fondurilor europene
Identificarea unor forme de asociere in sectorul forestier reprezinta o sansa de accesare a fondurilor europene, a adaugat Adam Craciunescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. "Bugetul Ministerului Agriculturii aloca anual sume pentru construirea de drumuri forestiere, de corectare a torentilor si pentru alte activitati specifice. Se afla in lucru un act normativ cu privire la elaborarea unui sistem informatic de evidenta a terenurilor forestiere si de intocmire a amenajamentelor silvice", a mai adaugat Craciunescu.
RNP administreaza 677.605 ha private
La inceputul acestei luni, in afara celor 4,5 milioane hectare fond forestier proprietate a statului, RNP Romsilva mai administra, pe baza de contract, suprafata de 677.605 ha apartinand altor proprietari. Dintre acestea, peste 14.000 ha apartin unor persoane fizice, circa 440.000 sunt ale unitatilor administrativ- teritoriale, 186.398 ha se afla in diverse forme asociative, iar circa 36.000 ha apartin unor institutii de cult si de invatamant. Ca distributie teritoriala, cele mai importante suprafete de padure administrate de catre directiile silvice ale regiei se afla in judetele Brasov, Suceava, Harghita, Sibiu, Hunedoara, Maramures, Mures. RNP precizeaza ca in derularea contractelor s-au constatat o serie de probleme legate de tendinta unor detinatori de a exercita presiuni asupra directiilor si ocoalelor silvice pentru exploatarea unui volum de masa lemnoasa mai mare decat cel prevazut de amenajamentul silvic, intarzieri in achitarea obligatiilor financiare, existenta unor suspiciuni din partea unor primari sau a reprezentantilor unor asociatii privind obiectivitatea si corectitudinea personalului silvic de teren. La inceputul acestei luni, unitatile teritoriale ale regiei aveau incheiate contracte de asigurare a pazei padurilor apartinand a 19.508 proprietari persoane fizice, pentru o suprafata totala de circa 55.000 ha. Pe acest segment, RNP functioneaza in baza OUG nr. 98/2003, iar din totalul proprietarilor doar 10% au inteles beneficiile de care se pot bucura din partea Romsilva. Una dintre conditiile parteneriatului este cresterea increderii intre cei doi parteneri (RNP – Romsilva, pe de o parte, si proprietarii de paduri, pe de alta parte) in indeplinirea la timp si cu obiectivitate a obligatiilor contractuale. O alta componenta de baza este asigurarea transparentei maxime din partea ocoalelor si directiilor silvice in legatura cu toate detaliile derularii contractelor de administrare.
Have something to add? Share it in the comments.