Derularea proiectului SAPARD intampina probleme legate atat de absorbtia fondurilor, cat si de destinatia acestora. Astfel, directorul general al Agentiei SAPARD, Gheorghita Corbu, a informat ieri ca pana acum au fost semnalate situatii de conflict de interese in cazul a 139 de proiecte. In plus, un numar "suficient de mare" de dosare SAPARD, la care au existat suspiciuni de frauda la nivelul institutiei, au fost transmise Parchetului National Anticoruptie (PNA). Capacitatea de accesare a celor 204 milioane euro pana la data-limita nu este pusa insa la indoiala.
"Un numar suficient de mare de dosare SAPARD, la care au existat suspiciuni de frauda la nivelul institutiei, a fost transmis Parchetului National Anticoruptie (PNA)."
Circa 20 de dosare au fost anulate
In cazul dosarelor SAPARD trimise la PNA au existat suspiciuni de frauda la nivelul institutiei, masura venind si in urma unor sesizari, a informat seful SAPARD. "Au fost suspiciuni de frauda atat din partea agentiei, cat si alte sesizari primite pe parcursul timpului", ne-a declarat Gheorghita Corbu. El a mai declarat ca au fost anulate circa 20 dosare de finantare si ca pana acum au fost semnalate situatii de conflict de interese in cazul a 139 de proiecte SAPARD. "Unele au avut consecinte financiare. S-au recuperat circa 600 milioane de lei", a continuat Corbu, care a adaugat ca, in acelasi timp, a fost preintampinata plata a circa 17 miliarde de lei. Exista cazuri in care conflictul de interese a fost eliminat, iar investitiile au fost continuate, precum si situatii in care firmele beneficiare de fonduri nu au mai avut capacitatea financiara de a realiza investitiile.
Ritm dublu de absorbtie
La inceputul lunii noiembrie expira termenul-limita pana la care platile aferente fondurilor comunitare alocate pentru anul 2000 pot fi efectuate (204 milioane euro). Cu toate acestea, directorul SAPARD afirma ca nu sunt probleme, cu atat mai mult cu cat valoarea proiectelor aprobate pana acum este de 145 milioane de euro, din care s-au platit 85 milioane de euro. Dupa simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor, conducerea Agentiei SAPARD se asteapta sa acorde lunar circa 40 milioane de euro. Suma dubla fata de cea solicitata in ultimul timp in cererile de plata, care ating in medie o valoare de 20 milioane de euro. "Aceasta medie o pastram de mai bine de doua luni, de aceea nu avem motiv sa fim ingrijorati ca pana la 3 noiembrie – termenul-limita pana la care platile pot fi efectuate – vom reusi sa consumam in intregime suma alocata pentru anul 2000 (204 milioane de euro)", a declarat ieri Nicolae Istudor, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. In ultimul timp, Agentia SAPARD a adoptat o serie de masuri pentru a grabi fradul de accesare a fondurilor, precum asigurarea garantiilor, a cofinantarii pentru programul de infrastructura. Prin Programul Sapard sunt finantate 11 masuri, dintre care sase au fost deja acreditate.Totalul fondurilor alocate de UE pentru Romania pentru masurile acreditate depaseste 1.200 milioane de euro. Pana acum, Guvernul de la Bucuresti a asigurat garantii de peste 5.000 miliarde de lei pe aceasta componenta a Programului Sapard. Anul viitor vor fi acreditate alte cinci masuri, printre care cele privind Silvicultura si Managementul resurselor de apa.
Have something to add? Share it in the comments.