Stiri si noutati

Conflicte de interese la proiectele realizate cu fonduri SAPARD

Stefan Etves

Agentia SAPARD a verificat, din aprilie si pana acum, 16 proiecte realizate prin Masura 2.1 "Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale?, identificand nereguli la patru dintre acestea. Potrivit directorului general al Agentiei SAPARD, Samoila Szabo, la verificarea documentatiei, cel mai des a fost semnalata existenta conflictelor de interese in lista expertilor tehnici. "Exista experti tehnici care sunt functionari publici sau lucreaza si la consiliile judetene sau locale. Am cerut inlocuirea acestora. Va avea loc reevaluarea ofertelor si intocmirea unui raport?, a declarat Szabo.

El a dat ca exemplu o firma care a castigat proiectarea drumurilor la 15 consilii locale din Moldova: Bacau, Neamt, Suceava si Buzau, asupra careia exista suspicini. Printre proiectele cu probleme se numara cele din localitatile George Enescu, din judetul Botosani, Sagna – judetul Neamt si Mihai Viteazu, din judetul Constanta, unde a fost semnalat un caz de conflicte de interese, dar si nerespectarea conditiilor tehnice de realizare a lucrarilor. "Sumele de proiectare vor fi constituite ca si debite la cele 15 consilii locale?, a precizat Samoila Szabo. Pe langa aceste aspecte, echipa de control a mai constatat existenta unor zone de drum degradate si a cerut repararea acestora. "Gaurile la drumurile realizate prin SAPARD vor fi refacute din banii firmelor care au executat lucrarile de infrastructura rutiera? a explicat Szabo.

Debite de 20 miliarde de lei

Conform directorului Agentiei SAPARD, au fost identificate, de la 1 ianuarie 2005 si pana in momentul de fata, debite de circa 20 miliarde de lei. "Din acesti bani am recuperat, pana acum, 5 miliarde de lei. Anul trecut au fost debite de 4,1 miliarde de lei, recuperate in totalitate?, a spus Samoila Szabo. El a mai declarat ca exista 72 de debitori la SAPARD. "Dintre acestia, 66 sunt pe Masura 2.1, iar sase sunt pe masuri private?, a mentionat seful SAPARD.

Fonduri pentru zonele inundate

Samoila Szabo a anuntat ca fondurile SAPARD prin masura 2.2 "Sprijin pentru resursele de apa necesare agriculturii? vor fi directionate catre zonele afectate de inundatii unde au fost sau sunt in curs de derulare proiecte SAPARD. "In total vor fi alocate, pentru zonele calamitate, sume in valoare totala de circa 40 milioane de euro. De la Masura 2.2 vom aloca circa 20 milioane de euro, iar de la alte masuri, 20 milioane de euro pentru refacerea digului de pe partea stanga a Dunarii?.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *