Stiri si noutati

Consiliul Concurentei a autorizat ajutoare pentru limitarea poluantilor industriali

    Consiliul Concurentei a autorizat acordarea a 13 milioane RON, in cadrul schemei de ajutor de stat privind limitarea anumitor poluanti in aer proveniti din instalatiile mari de ardere, au anuntat, luni, oficiali ai institutiei.
    Ajutorul urmeaza sa fie acordat unui numar maxim de 25 beneficiari.
Aceasta schema este instituita prin Proiectul de Hotarare a Comitetului de Avizare al Fondului de Mediu pentru aprobarea Proiectului privind limitarea anumitor poluanti in aer, provenite din instalatiile mari de ardere si notificata de catre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor – Administratia Fondului pentru Mediu, precizeaza Consiliul.
In urma analizei notificarii, CC a ajuns la concluzia ca schema de ajutor de stat notificata indeplineste toate cerintele din Regulamentul privind ajutorul de stat regional. Prin urmare, s-a considerat ca masurile de ajutor de stat sunt compatibile cu mediul concurential normal si nu incalca aplicarea corespunzatoare a tratatelor internationale la care Romania este parte.
    Sprijinul financiar din partea statului va fi acordat, in cadrul Proiectului, pentru achizitia de instalatii si echipamente tehnologice noi care asigura reducerea sau limitarea emisiilor poluante in atmosfera si respecta valorile maxime de emisie prevazute in Hotararea Guvernului nr. 541/2003.
    Administratia Fondului pentru Mediu va monitoriza activitatea intreprinderilor care vor beneficia de alocari de ajutor de stat in cadrul schemei instituita de Proiectul privind limitarea anumitor poluanti in aer, provenite din instalatiile mari de ardere, urmarind ca ajutorul de stat acordat, cumulat cu alte ajutoare de stat acordate pentru acelasi obiectiv in cadrul altor scheme, sa nu depaseasca plafonul maxim admis al intensitatii brute a ajutorului regional, respectiv 50 la suta, plus 15 puncte procentuale pentru IMM- uri.
    Sprijinul financiar se acorda ca urmare a angajamentelor asumate de Romania prin Planul de implementare a Directivei 2001/80/CE privind limitarea emisiilor anumitor poluanti in aer proveniti din instalatiile mari de ardere.
    Directiva 2001/80/CE privind limitarea emisiilor anumitor poluanti in aer proveniti din instalatiile mari de ardere, transpusa prin HG nr. 541/2003, are ca obiectiv limitarea emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot si pulberi provenite din instalatiile mari de ardere in vederea atingerii unui nivel ridicat de protectie a mediului.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *