Stiri si noutati

Consiliul Concurentei – pregatiri pentru momentul aderarii la UE

Consiliul Concurentei va derula, in procesul de pregatire pentru aderarea la Uniunea Europeana, un nou Proiect de Twinning, denumit "Atingerea la data aderarii a unei capacitati administrative si de aplicare a acquis-ului comunitar in domeniul concurentei si ajutorului de stat corespunzatoare unui Stat Membru", informeaza un comunicat de presa emis vineri de CC.
In cadrul Proiectului de Twinning, Consiliul Concurentei va avea ca partenera Autoritatea de Concurenta din Italia pe probleme de antitrust si Departamentul Industrie si Comert din Marea Britanie pe probleme de ajutor de stat, institutii cu care expertii romani au relatii de colaborare de peste patru ani si care si-au manifestat inca o data disponibilitatea de a sustine autoritatea de concurenta din Romania in indeplinirea obiectivelor strategice.
Noul Proiect de Twinning se va desfasura pe o perioada de 18 luni, incepand cu luna aprilie 2006, acoperind astfel atat perioada de pre si post-aderare, momente importante pentru integrarea si participarea activa a autoritatii noastre in cadrul Retelei Europene de Concurenta si functionarea la standarde europene.
Obiectivele Consiliului Concurentei in cadrul acestui proiect reprezentand o continuare a ultimului Proiect de Twinning incheiat in septembrie 2005, se orienteaza pe cei trei piloni principali: armonizarea cadrului legislativ cu legislatia comunitara in domeniul concurentei si ajutorului de stat, promovarea culturii Concurentei, perfectionarea profesionale a expertilor CC si implicit continuarea imbunatatirii aplicarii legislatiei, aspect evidentiat pozitiv in Raportul Comprehensiv de Monitorizare al CE din octombrie 2005.
In acest context, la solicitarea presedintelui Consiliului Concurentei, Mihai Berinde reprezentantii autoritatilor partenere au participat la sediul CC la o prima intalnire de lucru pentru a stabili coordonatele acestei noi colaborari. Astfel, Mihai Berinde a subliniat necesitatea implicarii expertilor straini in alinierea la tendintele promovate la nivel european prin Planul de Actiune pe Ajutor de Stat, in consolidarea capacitatii administrative a autoritatii de concurenta din Romania pentru ca aceasta sa devina o institutie matura, care sa functioneze eficient in familia europeana de concurenta, indeplinindu-si cu succes rolul ce-i va reveni in fata Comisiei Europene dupa aderare.
De asemenea, a avut loc o intalnire la sediul Delegatiei Comisiei Europene, la care au participat reprezentanti ai Consiliului Concurentei, precum si partenerii de Twinning. Necesitatea demararii acestui Proiect cat mai curand posibil a fost inca o data subliniata, la fel ca si continuarea asistentei acordate de institutiile Statelor Membre si in anul 2006, acestea fiind deosebit de importante pentru momentul aderarii la UE.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *