Stiri si noutati

Contravaloarea a 4% din actiunile BCR si a 10% din CEC, ?temelie? la Fondul Proprietatea

Carmen Neacsu

In functie de oferta financiara a potentialilor cumparatori, statul va putea vinde 62% din actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR), chiar daca anuntul de privatizare, care va fi publicat astazi in presa autohtona, va fi pentru un pachet de 50 plus unu din actiunile bancii, a declarat, ieri, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Gabriel Zbarcea.

"Investitorii pot sa faca oferta pentru 62% din actiunile BCR", a declarat Zbarcea, la un seminar organizat de Finmedia. El a mai informat ca ofertantii BCR trebuie sa depuna scrisorile de interes pana pe 7 iulie a.c., iar ofertele finale vor fi acceptate pana cel tarziu la 19 septembrie. "Dupa 7 iulie vom deschide camera de date a bancii, iar pana la 19 septembrie asteptam ofertele finale. Am estimat ca anuntul privind castigatorul si semnarea contractului vor avea loc pe 21 noiembrie, dar este greu de spus cum vor decurge negocierile si cati finalisti vor fi, asa ca anuntul de privatizare nu va include si aceasta data", a explicat Zbarcea.

Anuntul oficial privind lansarea privatizarii va fi publicat in presa internationala pana la finele acestei saptamani. Potrivit lui Zbarcea, pana in prezent si-au anuntat oficial interesul pentru BCR sase institutii de credit: Banca Intesa, Unicredito, Deutsche Bank, Fortis, BNP Paribas si HVB-Creditanstalt. Surse din piata bancara indica alti doi ofertanti care nu doresc sa confirme oficial interesul, respectiv banca belgiana KBC si banca olandeza Rabobank. Oficialul AVAS spune ca, dupa privatizarea BCR, contravaloarea a 4% din actiunile BCR va fi virata catre Fondul Proprietatea. De altfel, acest fond va fi alimentat si de 9,9% din actiunile CEC, actiuni ale Loteriei Romane, Imprimeriei Nationale, Companiei Nationale CFR, Metrorex, CN Aeroportul International Bucuresti-Otopeni.

Controale drastice la ARO si Roman

In alta ordine de idei, Gabriel Zbarcea s-a declarat optimist in ceea ce priveste privatizarea uzinei Tractorul Brasov, pentru care au depus scrisori de interes mai multe companii, una din India, doua din Turcia si una din Germania. Oferte pentru preluarea Tractorul au venit si din tara, seful AVAS amintind in acest context de Semanatoarea si un investitor brasovean. Nu acelasi lucru se poate spune despre ARO, unde "situatia este complexa", iar AVAS va lua o decizie in ceea ce priveste contractul cu Cross Lander in aceasta saptamana. "Exista o solicitare sa continuam contractul sase luni pentru indeplinirea angajamentelor privind investitiile, cu care noi nu am fost de acord", a mai declarat Zbarcea. El spune ca AVAS va solicita avizul unei case de avocatura privind valabilitatea certificatului de investitii depus de Cross Lander si ca va fi efectuata o expertiza cu privire la investitiile ce trebuia realizate. Presedintele AVAS sustine ca firma americana a acordat cateva pasuiri autoritatilor romane pentru obligatiile asumate de acestea prin contractul de privatizare.

In aceste conditii, Zbarcea nu exclude o noua amanare pentru Cross Lander. Situatia de la ARO pare sa se complice si mai mult, avand in vedere ca, potrivit sefului Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, institutia s-a autosesizat si a declansat o verificare axata pe tema ajutorului de stat primit de societate. "Nu e clar care este valoarea ajutorului de stat de care au beneficiat ARO si Roman", a declarat Berinde.

Berinde: Amenzile au crescut de 1.500 ori

Berinde spune ca amenzile aplicate de Consiliul Concurentei de la inceputul acestui an au o valoare de 1.500 ori mai mare fata de nivelul cumulat al sanctiunilor decise in perioada similara din 2004, iar numarul verificarilor din oficiu a crescut de 40 ori. Trebuie remarcat insa ca aceasta crestere masiva are la baza, in special, cuantumul amenzilor aplicate principalilor producatori de ciment, companiile Carpatcement, Lafarge si Holcim. Acestea au fost amendate recent cu 28,5 milioane de euro pentru ca au constituit un cartel pentru stabilirea ilegala a preturilor pe piata interna, in perioada 2000-2004.

Mihai Berinde s-a aratat optimist in privinta sanselor de a castiga recursul anuntat de doua dintre cele doua companii, Lafarge si Carpatcement, aratand ca institutia de concurenta nu anunta o astfel de decizie fara certitudinea ca va avea castig de cauza.

"N-am pierdut decat doua procese in doi ani. Sigur ca sunt convins ca vom castiga", a spus Berinde.

Potrivit acestuia, companiile amendate trebuie sa plateasca sumele in termen de 30 zile de la anuntul deciziei. Cele doua firme care nu au achitat amenzile nu au o decizie de suspendare a platii de la Curtea de Apel, a mai spus Berinde.

Pe de alta parte, seful Consiliului Concurentei se asteapta la rezultate foarte bune in urma introducerii politicii de clementa, chiar daca pana la aceasta data nici o companie nu a dat curs invitatiei Consiliului Concurentei.

Aceasta reglementare permite Consiliului sa acorde imunitate firmei care denunta un cartel din interiorul acestuia. Dintre cele trei companii din sectorul cimentului, una singura – Holcim – a achitat contravaloarea amenzii, celelalte doua anuntand ca vor ataca in instanta aceasta decizie. Cat priveste posibilitatea unei reduceri a pretului cimentului datorita acestei masuri, Berinde spune ca "dupa aceasta sanctiune, este posibil sa aiba loc o miscare a raportului cerere-oferta, care sa duca, probabil, la scaderea preturilor".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *