Stiri si noutati

Contribuabilii vor avea dreptul la avocati in timpul inspectiei fiscale

Carmen Neacsu

Potrivit unui proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor, inspectorii fiscali vor fi obligati sa efectueze verificarile astfel, incat sa afecteze cat mai putin activitatea curenta a celor controlati si "sa dea dovada de intelegere si solicitudine" la doleantele contribuabililor. Inspectorii fiscali, angajatii noii Agentii Nationale de Administrare Fiscala, care va incepe sa functioneze efectiv de la 1 ianuarie 2004, vor fi obligati, de asemenea, prin lege, sa nu divulge informatiile de care iau cunostinta in exercitarea atributiilor de serviciu , respectiv sa pastreze secretul fiscal.

De asemenea, contribuabilii care vor fi controlati de inspectorii fiscali vor putea beneficia, pe toata durata inspectiei fiscale, de asistenta de specialitate sau juridica si vor trebui sa fie informati asupra desfasurarii inspectiei si a eventualelor situatii neclare. La capitolul obligatii, contribuabilii supusi inspectiei fiscale vor fi obligati sa creeze conditii corespunzatoare desfasurarii verificarilor, sa puna la dispozitie toate documentele solicitate, sa permita inspectorilor accesul in locurile unde se afla bunurile si valorile supuse impozitarii.

Rau-platnicii au intaietate

De retinut ca aceia care nu-si onoreaza obligatiile fiscale din proprie initiativa vor avea, de anul viitor, sanse mult mai mari sa fie vizitati de catre inspectorii fiscali. Aceasta deoarece una dintre functiile Inspectiei fiscale este cea de selectare si programare a contribuabililor in vederea verificarii acestora, "urmarindu-se efectuarea cu prioritate a inspectiei la contribuabilii care nu se conformeaza voluntar in indeplinirea obligatiilor fiscale". De asemenea, Inspectia fiscala va verifica si modul in care contribuabilii au indeplinit conditiile legale pentru a putea beneficia de inlesniri la plata impozitelor sau restituirea acestora. Inspectia fiscala se desfasoara in baza unui aviz de inspectie transmis contribuabilului cu cel putin cinci zile inaintea demararii actiunii. Pentru motive intemeiate, cei vizati pot solicita amanarea inceperii controlului cu maximum 15 zile lucratoare, o noua solicitare nemaifiind admisa.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *