Stiri si noutati

Conturile din bancile-fantoma straine vor fi restrictionate

Conturile deschise din banci-fantoma straine in banci romanesti vor fi restrictionate deoarece, in prezent, Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu are decat o activitate de autorizare si supraveghere prudentiala bancara, propune Ministerul Justitiei, intr-un plan de idei privind combaterea coruptiei.

Potrivit planului anticoruptie existent pe site-ul Ministerului Justitiei (MJ), BNR nu are decat posibilitatea limitata – conform articolului 26 din Legea 101/1998 privind statutul BNR -, sa exercite, printre altele, o activitate de autorizare si supraveghere prudentiala bancara. In aceste conditii, este necesara implementarea unui instrument financiar-bancar de blocare a activelor si finantarii activitatilor teroriste, se arata pe site-ul ministerului.

Ministerul are drept scop "intarirea consensului si eforturilor internationale ale statelor de prevenire si combatere a terorismului, crimei organizate, coruptiei, a descoperirii si investigarii operatiunilor de spalare de bani si finantare a grupurilor criminale".

Persoanele care se implica in activitati de spalare a banilor submineaza mecanismele financiare si legaturile bancare legale, folosindu-le ca metode de acoperire a transferurilor de fonduri provenite din activitati ilegale si a finantarii unor acte teroriste sau ale unor retele criminale. Acestea, uzand de manipularea unor functionari corupti, pun in pericol integritatea sistemului financiar si siguranta nationala, se precizeaza in proiect.

Actiunile teroristilor, anihilate

Restrictionarea conturilor din banci-fantoma straine in banci romanesti va duce la interdictia infiintarii, mentinerii, administrarii sau alimentarii unui cont care este transferat in Romania din partea unei unitati bancare straine care nu are sediu in nici o tara, prevenindu-se astfel derularea unor operatiuni care ar servi intereselor teroristilor sau diferitelor grupuri criminale organizate.

Aceasta masura ar pune in practica aportul Romaniei la suprimarea finantarii actelor teroriste, potrivit obligatiilor asumate prin tratate sau conventii.

Pe de alta parte, planul anticoruptie propus de MJ nu interzice unei institutii financiare transferarea unui cont intr-o banca straina, daca aceasta este afiliata unei institutii care detine depozite bancare sau care are sediul pe teritoriul Romaniei sau al altei tari.

Nu se interzice nici transferul intr-o unitate bancara straina care face obiectul unei supravegheri conduse de catre o autoritate bancara din tara respectiva.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *