Puterea de cumparare scazuta a romanilor face ca tarifele practicate de operatorul national de telefonie fixa, RomTelecom, sa fie foarte ridicate, comparativ cu preturile practicate de companiile similare din tarile in curs de aderare, potrivit datelor celui de-al patrulea raport intocmit de IBM Business Consulting Services pentru Comisia Europeana.
Tarife medii, dar inaccesibile romanilor
Tarifele RomTelecom nu sunt cu mult mai mari decat cele practicate de operatorii nationali din tarile care doresc sa intre in UE, ci chiar mai mici decat media inregistrata in Uniune. In pofida acestui fapt, in momentul in care acestea sunt raportate la puterea de cumparare, Romania se claseaza pe ultimele locuri din punct de vedere al accesibilitatii serviciilor de telefonie. In clasamentul intocmit prin raportarea la puterea de cumparare, Romania se situeaza pe locul al zecelea din punct de vedere al accesibilitatii unei convorbiri locale de trei minute. Tarife mai putin accesibile decat cele achitate de romani pentru o convorbire locala de trei minute efectuata din reteaua operatorului care a detinut monopolul mai sunt practicate numai in Slovacia si Lituania. La polul opus, cu cele mai accesibile tarife din punct de vedere al puterii de cumparare se situeaza cele percepute de operatorul national din Cipru, urmat de cel din Bulgaria.
Din punct de vedere al valorii tarifelor practicate, stam mai bine. De exemplu, pretul unei convorbiri locale de trei minute, 9,74 eurocenti, claseaza RomTelecom pe locul opt. In fruntea clasamentului este Bulgaria, operatorul national de telefonie fixa percepand un tarif de 2,95 eurocenti. In UE, pretul mediu al unui apel local de trei minute este 13,5 eurocenti.
Preturi mari la convorbirile in afara tarii
Un alt indicator analizat de specialistii IBM, pretul achitat pentru o convorbire de zece minute intr-o tara apropiata, plaseaza Romania pe locul al saselea in clasamentul celor mai mari tarife. Romanii plateau pentru o convorbire efectuata din reteaua RomTelecom 3,21 euro, mai mult decat media practicata in tarile membre UE, 2,12 euro. Bulgarii achitau o suma mai mica pentru zece minute de convorbire in afara tarii, 2,45 euro, iar cipriotii erau, ca si in situatia precedenta, cei mai avantajati, ei platind numai 0,85 euro pentru o convorbire de acest tip.
Have something to add? Share it in the comments.