Stiri si noutati

Cota de impozitare pentru cladiri va fi de 0,2% la oras si 0,1% la tara

Marius Guta

De asemenea, daca o cladire se afla in proprietatea comuna a doua sau mai multe persoane, fiecare va plati o cota echivalenta cu partea de cladire detinuta. Daca partile individuale nu pot fi stabilite, proprietarii vor plati o cota egala. Pentru a nu lasa loc la interpretari, Codul Fiscal defineste termenul de cladire, care este "orice constructie ce serveste la adapostirea de oameni, de animale, de obiecte, de produse, de materiale, de instalatii si de altele asemenea".

Mai multe case, mai multi bani la stat

Impozitul pe cladiri se plateste anual, in patru rate egale, respectiv 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie, inclusiv.

Daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta si care nu sunt inchiriate vor plati un impozit mai mare, in functie de numarul locuintelor, astfel: cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua, cu 75% pentru cea de-a treia si cu 100% incepand cu cea de-a patra cladire in afara celei de la adresa de domiciliu.

Pentru a nu exista confuzii, pe de o parte, si pentru a nu lasa loc la interpretari, pe de alta parte, actul normativ prevede ca ordinea cladirilor pentru determinarea cotei de impozitare se stabileste in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, "asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar".

Reducere de 15%, prin amortizare

In ceea ce priveste persoanele juridice, impozitul se va calcula avandu-se in vedere valoarea de inventar a cladirilor. Cota de impozit se va stabili prin hotarare a Consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,5% si 1%, inclusiv. Valoarea de inventar a cladirii este cea de intrare in patrimoniu, asa cum a fost inregistrata in contabilitatea proprietarului.

In cazul unei cladiri a carei valoare a fost recuperata integral prin amortizare, valoarea impozabila se reduce cu 15%.

Daca o cladire a fost dobandita inainte de 1 ianuarie 1998 si nu a fost reevaluata in aceasta perioada, cota de impozitare va fi stabilita de consiliile locale, dar nu va putea fi mai mica de 5% si nici nu va putea depasi 10%, "si se aplica la valoarea de inventar, pana la data primei reevaluari, inregistrata in contabilitate". In cazul unei cladiri ce face obiectul unui contract de leasing financiar impozitul pe cladire se datoreaza de proprietar.

Impozitul pe cladiri se aplica pentru orice cladire detinuta de o persoana juridica aflata in functiune, in rezerva sau in conservare, chiar daca valoarea sa a fost recuperata integral prin amortizare.

Exista si exceptii de la regula

Codul Fiscal prevede si situatiile in care impozitul nu se plateste. Sunt incluse in aceasta categorie cladirile institutiilor publice si cele care fac parte din domeniul public si privat al unei unitati administrativ-teritoriale, cu exceptia incintelor care sunt folosite pentru activitati economice; cladirile care sunt considerate monumente istorice, de arhitectura sau arheologice, muzee sau case memoriale; cladirile institutiilor de invatamant preuniversitar sau universitar, acreditate sau autorizate provizoriu; cladirile unitatilor sanitare de interes national care nu au trecut in patrimoniul autoritatilor locale. Evident, nu puteau fi omise de la scutire nici cladirile care fac parte din domeniul public al statului si sunt in administrarea Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat", cu exceptia incintelor care sunt folosite pentru activitati economice.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *