Stiri si noutati

Cota unica a incurajat patronii sa plateasca impozitul pe profit

Comportamentul fata de Fisc al oamenilor de afaceri din Romania s-a imbunatatit in urma introducerii cotei unice, dovada gradul mai redus de neplata a impozitului pe profit fata de anul trecut, a afirmat ieri fostul vicepremier Adriean Videanu (foto). Decalajul dintre cota legala de impozitare a profitului si cea efectiv colectata s-a micsorat fata de 2004, afirma actualul primar al capitalei. Anul trecut, cand cota de standard de impozitare a profitului era de 25%, rata efectiv colectata, calculata pe baza impozitului colectat era de 15,9%, diferenta, reprezentand impozitul neplatit de agentii economici, fiind de 9,1%.

De altfel, aceasta constatare a stat si la baza optarii pentru o cota unica de 16 de catre Alianta PNL-PD. In schimb, in acest an, cand impozitul pe profit a fost redus la 16%, rata efectiva de colectare a fost de 11,6%, sustine Videanu. Rezulta un deficit la incasarea impozitului pe profit de numai 4,4% intre rata standard si cea efectiva, de doua ori mai mic decat cel inregistrat anul recut. Aceste cifre arata efectul semnificativ avut de introducerea cotei unice asupra comportamentului contribuabililor, in sensul cresterii gradului de conformare voluntara a acestora.

In plus, ca urmare a cresterii profitului global in economie si a gradului de imbunatatire a colectarii, incasarile la buget nu numai ca nu au scazut dezatruos, insa au crescut in primele 11 luni ale anului, in termeni nominali, cu 1,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Desi cota de impozitare a profitului s-a redus cu 10 procente, in termeni reali, scaderea incasarilor la buget din acest impozit a scazut numai cu 6,6%.

In ceea ce priveste colectarea taxei pe valoare adaugata (TVA), rata efectiva de colectare a acesteia a crescut la randul sau, de la 15,5% pe primele 9 luni ale anului trecut la 15,8% in perioada similara a acestui an. Acesta este si principalul motiv pentru care presiunea fiscala s-a transferat de pe impozitele directe pe cele indirecte. "Imbunatatirea ratelor de colectare la TVA a facut ca pe primele 11 luni incasarile din TVA sa creasca cu 36,3%, ceea ce s-a reflectat in cresterea impozitelor indirecte cu 25%", afirma Videanu.

In ceea ce priveste tinta cea mai compromisa a actualui executiv, cresterea economica, fostul vicepremier crede ca ea trebuie analizata in contextul factorilor externi guvernarii, in special inundatiile. "Daca eliminam ponderea agriculturii din PIB, cresterea economica pe 2005 este nu de 3,6, ci de 5,8%, situandu-se foarte aproape de prognoza Guvernului", a declarat Videanu. In cazul in care este ignorata si contributia industriei casnice, cresterea economica s-ar situa la 6,5%.

In ceea ce priveste deficitul de cont curent, in crestere cu 878 milioane de euro fata de anul trecut, Videanu a precizat ca acesta este asumat. Fostul vicepremier considera ca deficitul este bine finantat, in proportie de 85% fiind acoperit din investitii straine. Astfel, nu exista pericolul supraincalzirii economiei. Majoritatea acestor bani s-au dus pe modernizarea tehnologica a economiei, modernizare edificata de accelerarea cresterii investitiilor straine directe in trimestrul al III-lea cu 10,5%, ce a determinat o crestere pe 9 luni de 9,4%. De asemenea, importul de bunuri de capital a crescut in primele 9 luni cu 31,2%, avand o rata de crestere mai mare cu aproximativ 7% fata de cea a cresterii medii a importurilor, de 23,7% si de cea a bunurilor de consum de 24,7%.

"Introducerea cotei unice de impozitare i-a incurajat pe cei care vor sa munceasca, iar reducerea cotei de impozit pe profit a dus la cresterea competitivitatii", este concluzia fostului vicepremier. Videanu si-a argumentat afirmatia prin constatarea ca, daca eliminam concedierile din industrie, necesare ca urmare a procesului de restructurare, cresterea neta a salariatilor in celelalte activitati a fost de 193.000 fata de decembrie 2004, si nu numai de 140.000, asa cum arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Florin Rusu
sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *