Stiri si noutati

Cota unica de impozitare, subiect de disputa intre premier si seful statului

Florin Budescu

"Daca vor aparea reactii puternice la introducerea cotei unice de impozitare, masura nu se va lua", a anuntat ieri Adrian Nastase. Premierul crede ca "poate inca nu suntem pregatiti sau poate ca e prea tarziu pentru asa ceva". "Eu, personal, ca sa nu fie neclaritati, sunt in favoarea sistemului, dar pot sa accept sa renunt, cum si ceilalti colegi pot accepta orice solutie, in masura in care o astfel de formula n-ar produce efectele pe care le gandim", a conchis premierul.

Prim-ministrul a explicat ca impunerea cotei unice de impozit nu-i va favoriza pe cei cu venituri mari: "Exista doar iluzia ca sunt multi care platesc 40% impozit". Nastase a spus ca-n majoritatea cazurilor, aceste persoane au salariul minim pe cartea de munca, iar restul e platit "sub forma de dividende sau prin alte mecanisme, de altfel cunoscute de specialistii de la Ministerul Finantelor". Adrian Nastase a explicat ca un impozit unic n-ar trebui sa ingrijoreze nici salariatii ce platesc 18% impozit, deoarece sistemul de deduc-tibilitati ce se va introduce va compensa eventualele pierderi.

Iliescu sustine impozitarea progresiva

Presedintele Ion Iliescu a apreciat, ieri, ca impozitarea progresiva a veniturilor populatiei este mai corecta din punct de vedere social decat cota unica de impozitare, in legatura cu care nu doreste inca sa se pronunte. Iliescu a apreciat ca ideea cotei unice de impozitare prezinta doua extreme: din punct de vedere tehnic al simplificarii sistemului, al reducerii birocratiei si al eficientei colectarii taxelor, este atractiva, insa din punct de vedere al principiului urmarit prin impozitarea veniturilor "lucrurile se deterioreaza". (S. Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *