Stiri si noutati

Credit Suisse First Boston va finanta si negocia achizitia a 8%

Consortiul format din banca de investitii Credit Suisse First Boston(CSFB), casele de avocatura Squires, Sanders & Dempsey, Voicu&Filipescu si Asociatia Salariatilor din SNP Petrom negociaza cu Guvernul Romaniei cumpararea pachetului de 8% din actiunile companiei Petrom, se arata intr-un comunicat al consortiului, remis redactiei. Credit Suisse First Boston va finanta afacerea, urmand ca ulterior sa cumpere o parte din pachetul de 8% din actiuni.

Credit Suisse First Boston, actionar Petrom

"Echipa formata din specialisti, desemnati de catre membrii consortiului, are rolul de a prezenta si de a discuta cu reprezentantii statului roman, intr-un mod transparent si profesional, toate aspectele legate de aceasta tranzactie. Credit Suisse First Boston este mandatata sa finanteze cu 235 milioane de euro cumpararea celor 8% din Petrom de catre Asocatia Salariatilor, pe baza vanzarii ulterioare catre banca finantatoare a unei parti din pachetul de 8%. Profitul care va ramane sub forma de actiuni va fi distribuit cu titlu gratuit, in mod echitabil, tuturor salariatilor si fostilor salariati ai SNP Petrom, conform legii.

Distribuirea actiunilor se va face transparent, modalitatea de distribuire urmand sa fie clar reglementata", se precizeaza in documentul citat.

Ordonanta Petrom, discutata in Guvern

Ministrul de stat George Copos a declarat, ieri, ca, atunci cand s-a discutat in Guvern ordonanta privind Petrom, a fost "pentru a se respecta legea", adica cele 8% din actiuni sa ajunga la salariati, nu la o persoana fizica sau juridica, "asa cum a fost o propunere".

Copos a refuzat sa precizeze care era concret aceasta propunere, potrivit Mediafax. Ministrul a mai declarat ca nu au existat presiuni pentru adoptarea ordonantei privind Petrom.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la RRA, ca exista coruptie in mai multe domenii, printre care sanatatea, vamile, cel energetic si cel petrolier si i-a cerut premierului sa faca echipa cu el in combaterea acestui fenomen si nu cu "cercuri din afara Guvernului". Basescu a sustinut ca ordonanta privind Petrom a fost blocata de trei ori in sedinta Guvernului "de catre aceiasi ministri". In replica, premierul Tariceanu a explicat ca legea actuala prevede ca 8% din actiuni sa se vanda salariatilor. "Vrem sa respectam legea, iar vanzarea acelor actiuni sa se faca in mod real catre salariati, nu sa ajunga toate actiunile la o singura persoana", a afirmat premierul, precizand ca ordonanta respectiva nu a fost aprobata de Guvern. (Marilena Dan)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *