Apelurile adresate romanilor de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, de a se imprumuta in lei, dar si masurile de restrictionare a creditului in valuta, impuse de banca centrala, si-au aratat eficacitatea la finele lunii trecute. Atunci, creditele in lei au devenit preponderente dupa scaderea accentuata a dobanzilor. Pentru acest an, bancherii anticipeaza dezvoltarea puternica a cardurilor de credit, ca alternativa la imprumuturile de consum si a sumei si a perioadei maxime de creditare. Relaxarea masurilor restrictive ale BNR in ceea ce priveste creditarea intarzie.
Creditele ipotecare si imobiliare, vedete pe termen mediu
„La sfârsitul lunii martie, dupa ultimele date operative de care dispunem, proportia s-a inversat. Este preponderent creditul în lei în ceea ce priveste creditul neguvernamental. Undeva la finele lunii martie avem 51% credite în lei si restul de 49 % în valuta“, a declarat ieri prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu (foto), la o conferinta organizata de Finmedia. El apreciaza ca in 2006 cresterea valorii creditelor acordate populatiei si firmelor va fi mai temperata decat fata de anul precedent, de aproximativ 30% in termeni nominali, comparativ cu 45,3% in 2005 fata de 2004. „In aceste conditii, la finele acestui an, gradul de intermediere financiara va continua sa creasca, ajungand la aproximativ 24% din PIB, comparativ cu 21,1% in 2005“, a adaugat Georgescu, care apreciaza ca potentialul pietei autothone la acest capitol este de crestere cu trei puncte procentuale pe an.
Oficialul BNR estimeaza ca ponderea imprumuturilor in lei va creste, iar creditele de consum isi vor diminua ponderea comparativ cu cele imobiliare si ipotecare. Pe ansamblul lui 2005, nivelul creditului neguvernamental a urcat cu 33,8% in termeni reali. Cea mai importanta crestere a fost inregistrata la componenta in lei, cu 56,8% in termeni reali, iar componenta in valuta a urcat cu 39,3%. Situatia s-a datorat orientarii accentuate a bancilor catre segmentul retail, reducerea ratelor dobanzilor la creditele in lei si in valuta si cresterea salariului real cu 13,9%. In schimb, Dorin Cojocaru, director executiv la BCR, declara ca in acest an va continua dezvoltarea creditului imobiliar/ipotecar in valuta, iar la creditul de consum se va merge pe majorarea sumelor imprumutate si a perioadei de acordare. Vestile sunt mai putin bune dinspre dobanzi, al caror nivel, desi in scadere, nu reusesc sa compenseze costul creditelor ipotecare, din cauza comisioanelor de administrare mari.
„Tendinta de majorare a dobânzilor la credite va ramâne o caracteristica a acestui an, chiar daca va atinge cu precadere creditul ipotecar si cele de nevoi personale garantate cu ipoteca – vedetele pietei creditului în 2006 si în anii ce vor urma“, a declarat Cristian Ionescu, director la Coface Romania. Pe termen mediu, creditul ipotecar are cel mai mare potential de crestere, acest segment evoluånd mult mai încet în România fata de alte state în perioada de preaderare la UE.
C. Neacsu
Sursa: Gardianul“
Have something to add? Share it in the comments.