Stiri si noutati

Creditul pentru vacanta, un produs care n-a reusit sa-i convinga pe romani

Consuela Stegarescu, Stefan Etves

Un produs bancar care nu a inregistrat succesul pe care mizau cele mai multe institutii bancare este creditul pentru petrecerea vacantelor. De la caz la caz, reprezentantii bancilor gasesc tot felul de scuze pentru a nu oferi informatii referitoare la evolutia acestui tip de credite. cativa dintre ei recunosc insa ca nu doresc sa faca publice aceste informatii deoarece cifrele nu ar aduce beneficii imaginii institutiei: "Nu avem cu ce ne lauda". Mai mult, unele banci chiar au renuntat la acest produs, dar il promoveaza prin intermediul site-ului web deoarece "da bine".

"Oficialii bancilor: ?Nu ne putem lauda ca au fost contractate foarte multe credite pentru vacante. Multi dintre clientii nostri au optat pentru cele la care nu erau obligati sa precizeze cum folosesc banii imprumutati?."

Credite de vacanta sau liniste de mormant

Reprezentantii celor mai multe institutii bancare nu au "reusit" sa ne ofere informatii referitoare la "succesul" inregistrat de acest tip de credite. Unii dintre ei au recunoscut insa ca nu pot oferi cifre deoarece "nu ne putem lauda ca au fost contractate foarte multe credite pentru vacante. Multi dintre clientii nostri au optat pentru cele la care nu erau obligati sa precizeze cum folosesc banii imprumutati", ne-au declarat oficiali ai bancilor comerciale. Evident, acestia s-au aratat disponibili sa ofere tot felul de informatii despre produsele care au avut succes.

Eurom Bank a renuntat la ?Vacanta Mea?

Produsul "Vacanta Mea", o oferta de acest tip de credit, nu mai face parte din portofoliul Eurom Bank, ne-au declarat surse din mediul bancar. "Produsul nu a inregistrat rezultate concludente, iar in momentul in care BNR a decis sa limiteze viteza de expansiune a creditului, s-a renuntat la acest produs", au precizat sursele. In sectiunea credite destinate persoanelor fizice de pe pagina web a bancii este prezent insa si produsul-fantoma "Vacanta Mea": pentru o perioada de cel mult 12 luni pot fi obtinute sume de pana la echivalentul a 3.000 dolari, dobanzile fiind de 27% la creditele in lei, 10% la cele contractate in dolari, respectiv 11% la cele luate in euro. "Produsul a fost mentinut in oferta de pe Internet pentru ca da bine", au mai spus sursele amintite.

Angajatii bancii de la surcursalele din Capitala si din municipiul Brasov ne-au confirmat ca Eurom Bank nu mai ofera acest tip de credit.

Un credit bun la toate

Creditele preferate de romani pentru a-si finanta calatoriile sunt cele de nevoi personale nenominalizate. In cazul in care opteaza pentru acest produs, clientul "se plimba" de mai putine ori pana la banca si pana la agentia de turism. Daca ar contracta un credit pentru vacanta, acesta ar trebui sa completeze o serie de formulare tip, unele cu date de la agentia de turism pentru a justifica modul in care utilizeaza creditul.

Un alt avantaj pe care-l au cei care contracteaza credite pentru nevoi nenominalizate este ca pot imprumuta o suma mai mare decat cea necesara pentru a-si achita vacanta, iar restul banilor il pot cheltui in magazinele din Turcia, Grecia sau Egipt sau ii pot folosi pentru a-si renova apartamentul.

Sumele imprumutate s-au dublat

In pofida celor afirmate mai sus, creditele pentru vacante oferite de unele banci au inregistrat succes, numarul acestora fiind de circa 180 in luna mai si de peste 200 in luna iunie. Sumele acordate de respectiva banca in primele luni ale acestui an le-au egalat pe cele acordate in anul precedent, ceea ce ar insemna o crestere cu 200%. Reprezentantii institutiei explica succesul pe care l-au avut creditele pentru vacanta si prin faptul ca intre timp au fost modificate caracteristicile produsului, iar in prezent sunt mult mai accesibile clientilor deoarece nu mai au nevoie de avans si de giranti. Nu in ultimul rand, banca isi promoveaza acest produs prin mai multe agentii de turism, hoteluri si pensiuni.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *