Stiri si noutati

Crescatorii de bovine vor beneficia de prime la exportul de carne

Ilinca Teodoriu

Crescatorii de bovine vor primi, pana la sfarsitul acestui an, o prima de export, in valoare de 4.000 de lei pentru fiecare kilogram de carne in viu, comercializat pe pietele straine. Potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii, aceasta subventie se va acorda numai pentru marfa livrata, in limita unei cantitati de 6.000 de tone. "Acest ordin este conceput, astfel incat de sprijinul financiar acordat de stat pentru exportul de tineret bovin sa beneficieze crescatorii de animale, si in nici un caz intermediarii", ne-a declarat Petre Nicolae, director in cadrul MAPAM. Potrivit acestuia, crescatorii vor intra in posesia banilor in ordinea cronologica a inregistrarii cererilor la Biroul Unic din cadul Ministerului Agriculturii. "Beneficiarii primei vor fi crescatorii de animale persoane fizice sau juridice care sunt membri ai unei asociatii locale cu reprezentare judeteana ce livreaza la export bovine prin intermediul unor societati autorizate", a mai spus reprezentantul MAPAM.

Exporturile de bovine au depasit 31 mil. USD

Spre deosebire de crescatorii de pasari, care nu beneficiaza de subventii la export decat daca isi comercializeaza produsele pe alte piete decat cele comunitare, crescatorii de bovine vor primi bani din partea statului roman indiferent de tara in care isi exporta marfurile. "Romania exporta bovine atat in tari candidate, cat si pe piata comunitara. Potrivit ordinului elaborat de noi, crescatorii de animale vor beneficia de aceasta prima de export, indiferent de piata de desfacere. Singurele restrictii sunt legate de conditiile sanitar-veterinare", ne-a mai declarat Petre Nicolae. Potrivit datelor MAPAM, in primele sase luni ale acestui an, Romania a exportat peste 62.000 tone de bovine vii, valoarea acestora fiind de aproximativ 31 milioane de dolari. Pe primul loc in topul tarilor importatoare de bovine se situeaza Croatia, cu peste 9.925 tone, urmata de Siria, cu 8.117 tone si Grecia, cu 5.140 de tone. De asemenea, bovine romanesti au mai importat Italia, Libia, Germania, Spania, Iordania si Olanda.

Din 2004, exportul de oi va fi subventionat

Pe langa crescatorii de pasari si bovine, din 2004, este posibil sa beneficieze de prime la export si crescatorii de oi. "Pentru bovine, aceasta prima se va acorda numai pana la sfarsitul acestui an. Insa, incepand de anul viitor, vom elabora un nou act normativ, prin care sa promovam exporturile de animale. In plus, tot din 2004, intentionam sa introducem acest sistem al primelor de export si pentru crescatorii de oi", a conchis Petre Nicolae. In primele sase luni ale acestui an, exporturile de ovine si caprine au depasit 28.000 tone, valoarea acestora fiind de peste 45 milioane de euro.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *