Stiri si noutati

Creste plafonul minim pentru care se acorda ajutoare de incalzire

“”>Guvernul va majora plafonul minim pentru care se acorda ajutoare pentru incalzirea locuintei de la 310 lei la 500 lei, a declarat marti, pentru ROMPRES, premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Incepand cu aceasta iarna, toate familiile si persoanele singure al caror venit net mediu lunar pe membru de familie nu depaseste 500 lei vor beneficia de ajutoare pentru incalzirea locuintei pe perioada de iarna.
Modificarea va fi aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului, odata cu schimbarea sistemului de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintelor pe perioada de iarna si va costa bugetul circa un miliard de lei.
Pentru familiile care primesc ajutor social in baza legii 416/2001 compensarea va fi de 100 la suta, o alta noutate fiind aceea ca persoanele care locuiesc singure beneficiaza de o majorare cu 10 la suta a ajutorului acordat de guvern.
O alta modificare importanta este stabilirea preturilor locale de referinta in locul pretului national folosit pana in prezent. ‘Acest sistem nu va mai fi asigurat in mod centralizat, pentru ca nu se va mai baza pe un pret national de referinta, ci vor exista preturi locale de referinta, care vor fi diferentiate si vor tine cont de costurile specifice pe care le are fiecare oras’, afirma primul-ministru.
Caracter de noutate il are si impartirea teritoriului pe zone de temperatura, o zona relativ calda, o zona temperata si o zona rece. Acelasi sistem se va aplica si pentru persoanele care folosesc gaze naturale pentru incalzirea locuintei.
Potrivit premierului, modificarile sunt impuse, pe de o parte, de imposibilitatea acordarii de subventii pentru CET-uri dupa 1 ianuarie 2007, iar, pe de alta parte, de cresterea extraordinar de rapida a preturilor pentru combustibili.
‘Cumulate, cele doua elemente ar duce la o crestere extraordinara si insuportabila a costurilor pentru energia termica si pentru gaze suportate de populatie’, a explicat Tariceanu, exprimandu-si speranta ca nici un cetatean nu va plati mai mult pentru incalzire fata de iarna trecuta.
‘Aceasta decizie face parte din setul de politici sociale pe care il promovam si care urmareste directionarea ajutoarelor nu catre producatori, ci catre consumatori, catre cetatean, pentru a-i usura situatia materiala, mai ales pe perioada de iarna, cand avem cinci luni in care costurile legate de energia termica sunt foarte mari’, a spus el.
In opinia sa, cresterea preturilor la combustibili ar putea conduce la reorientarea populatiei catre energia termica furnizata in sistem centralizat: ‘Ambele sisteme vor continua sa convietuiasca si probabil ca in perioada urmatorilor ani energia termica furnizata in sistem centralizat, odata cu modernizarea si cresterea eficientei centralelor termice, va deveni o sursa de energie extrem de convenabila’.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *