Stiri si noutati

Creste ponderea gradului de intermediere bancara in PIB, apreciaza Mugur Isarescu

Gradul de intermediere bancara are o pondere in PIB din ce in ce mai mare, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, datorita dezvoltarii economice, a cresterii concurentei, a diversitatii mari de produse bancare.

Zona rurala a devenit foarte atractiva pentru bancile comerciale, dar pentru bancarizarea acestui segment de piata mai mult ca sigur va fi necesara si interventia guvernului, considera guvernatorul BNR.

 Viitorul domeniului bancar romanesc va cuprinde si o reducere substantiala a costurilor de intermediere bancara, datorita concurentei, dar trendul corespunzator momentului integrarii Romaniei in Uniunea Europeana va fi descris de o apropiere a costurilor de intermediere bancara din Romania de costurile Uniunii Europene, care sunt mult mai mari.

 La sfarsitul anului 2004, gradul de intermediere bancara in Romania era de 17,2 procente.

In urmatorii patru sau cinci ani, Romania va continua cresterea economica inceputa in 2000, incheind astfel un ciclu de aproximativ 12 ani de crestere economica, acesta reprezentand un target realizabil, conform guvernatorului bancii centrale.

Pentru acest interval, guvernatorul ia in calcul o crestere a creditului guvernamental moderat – de 25 de procente, in prezent. In 2003, creditul neguvernamental era de peste 70 la suta.

 Isarescu prognozeaza un nivel de 41 de procente, pentru anul 2010, in ceea ce priveste gradul de intermediere bancara. Acesta a reamintit ca cele mai multe tari membre UE aveau la momentul integrarii un grad de intermediere bancara de 39 de procente.

Guvernatorul considera ca mixul de politici economice trebuie sa fie orientat spre o crestere economica rezonabila, avand in vedere ca, la un nivel de 8 la suta pe an al acestui indice, nu mai este necesara o stimulare atat de puternica. In acelasi timp, Isarescu apreciaza ca, pentru a obtine profit, este necesara o dezvoltare economica stabila.

Pentru perioada urmatoare a bankingului romanesc, Mugur Isarescu a prezentat si posibilele incertitudini.

Nu poate fi facuta o apreciere a nivelului optim a numarului de banci din Romania, intrucat multe dintre acestea au o pondere foarte mica pe piata, urmand, cel mai probabil, ca in viitor sa fuzioneze cu alte institutii bancare sau sa fie cumparate.  Isarescu a mai adaugat ca, incepand cu anul 2003, numarul de banci in Romania este in scadere. Aceasta tendinta este conforma cu nevoia de a avea un sistem bancar solid, care sa ofere servicii de calitate, in conditiile in care activitatea bancara se caracterizeaza printr-o clientela gata sa accepte cu usurinta produse noi si inovative, dar si printr-o retea de banci gata sa se adapteze usor la cerere.

Referitor la pozitia Fondul Monetar International privind expansiunea creditului in Romania, guvernatorul BNR a aratat ca institutia financiara internationala nu doreste sa limiteze creditarea, ci doar sa o modereze.

In acest context, Isarescu a amintit de criza financiara asiatica din 1997. Isarescu a explicat ca principala cauza a acelei situatii a fost cererea mare de credite in valuta, ce urmau a fi achitate din salarii in moneda nationala.

Mugur Isarescu a facut aceste aprecieri cu prilejul celui de-al cincilea forum de Retail Banking, FinMedia, eveniment dedicat sectorului financiar-bancar romanesc si european ce a avut in vedere explozia retail banking-ului in conditiile in care strategia de dezvoltare a activitatii bancare trebuie sa se ghideze in functie de ceea ce are nevoie consumatorul. Atat in Europa cat si in Romania, retail banking-ul este reconsiderat ca si concept si traverseaza o etapa de consolidare.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *