Stiri si noutati

Cresterea economica a zonei euro va fi de doar 0,3 la suta, in trimestrul doi

Cresterea economica a zonei euro va fi de doar 0,3 la suta, in trimestrul doi, de la 0,5 la suta cat a fost in primul trimestru, datorita, in mare masura, majorarii pretului la petrol, potrivit unui raport al Bancii Centrale Europene, citat de AFP.

 "Cresterea in zona euro, in care traiesc 370 milioane persoane, este destul de scazuta. Reforma BCE este esentiala pentru a obtine un potential de crestere", a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet.

Pretul ridicat al petrolului, dar, mai ales, factorul de incredere, atat al intreprinzatorilor cat si al consumatorilor, sunt fundamentale in relansarea economiei europene, cu toate ca incercam sa-i convingem de stabilitate si credibilitate, a spus Trichet.

Ratele dobanzilor in zona euro ar putea fi reduse, in cazul in care cresterea economica in zona euro incetineste in al treilea trimestru al acestui an, a declarat directorul pentru Europa al Fondului Monetar International, Michael Deppler.

De asemenea, Deppler a precizat ca in opinia FMI o rata de schimb situata undeva intre 1,20 si 1,30 dolari pentru un euro este una potrivita. Michael Deppler considera ca recenta scadere a euro spre pragul de 1,20 dolari este probabil benefica pentru exportatorii europeni, insa zona euro trebuie sa tina cont de dezechilibrele globale, respectiv nivelul ridicat al deficitelor SUA, ceea ce s-ar putea traduce prin existenta unor riscuri pe termen lung, asociate cu un nivel scazut al dolarului.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *