Stiri si noutati

"Crimele din domeniul proprietatii intelectuale creeaza victime"

Consuela Stegarescu

Legislatia Romaniei in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala este una dintre cele mai bune in domeniu, dar nu este aplicata, a declarat, ieri, ambasadorul SUA in Romania, Michael Guest. "Crimele din domeniul proprietatii intelectuale creeaza victime. De cate ori un program sau un disc este copiat, cei care au muncit sunt privati de drepturile muncii lor", a afirmat Guest. Astfel, piratarea drepturilor de proprietate intelectuala determina pierderi serioase la bugetul de stat prin neplata taxelor vamale, impozitelor pe venit si pe profit, respectiv dauneaza economiei prin numarul mic al locurilor de munca create, prin emigrarea profesionistilor, mai ales cei din industria de software, competitie neloiala si reducerea investitiilor straine directe, a precizat Guest.

Asociatia de Comert a Statelor Unite a pus tara noastra pe lista de supraveghere in acest domeniu in anul 1998.

Pirateria in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala cuprinde pirateria de produse software, care este estimata la 65% din produsele de pe piata autohtona, jocurile pe computer – 97% din produse, in timp ce in domeniul muzicii si al produselor video, rata pirateriei este de circa 55%, potrivit unui comunicat al ambasadei SUA si al Camerei de Comert a acestei tari in Romania.

PIB-ul si bugetul, diminuate de piraterie

Reducererea ratei pirateriei cu 10% a din Romania ar determina cresterea PIB -ului cu 266 de milioane USD, respectiv o contributie de 21 milioane USD la bugetul de stat, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Software si Servicii, Florin Talpes. Pe de alta parte, potrivit calculelor realizate de Asociatie, pornind de la datele disponibile la nivelul anului 2001, valoarea industriei autohtone de software ar creste cu 146 milioane USD daca rata pirateriei din acest segment ar fi diminuata cu 10%. Potrivit acestuia, 70% din pierderile determinate de piraterie se inregistreaza in sectorul de software.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *