Stiri si noutati

Criza gazului reinventeaza politicile energetice

Evolutiile din ultimii ani, inregistrate pe plan mondial in domeniul energetic, au determinat regindirea prioritatilor de dezvoltare si a strategiilor de cooperare transfrontaliera. Escaladarea pretului petrolului si criza generata de conflictul ruso-ucrainean sint elementele ce au determinat o cotitura in evolutiile energeticii mondiale. Politicile si reformele in domeniu, menite sa asigure o dezvoltare durabila, sint focalizate pe securitatea alimentarii cu energie, deci, implicit, pe intarirea infrastructurilor de transport si tranzit prin dezvoltarea proiectelor de interconectare.

COOPERAREA REGIONALA ESTE VITALA

Expertii Uniunii Europene sustin, la unison cu cei ai Statelor Unite ale Americii, important a vitala a cooperarii transfrontaliere in contextul majorarii cererii globale de energie, necesitat ii diversificarii surselor de energie si reducerii dependentei de importuri. |n actuala conjunctura a pietei mondiale, regiunea formata din statele riverane Marii Negre capata noi valente, ca interfata intre Occidentul dezvoltat si zonele detinatoare de resurse. „Regiunea Marii Negre este una strategica prin pozitia geo-politica pe care o detine. Vorbim de o piata importanta de energie, de o zona de tranzit si furnizare. Cooperarea in aceasta zona este vitala pentru statele membre si pentru functionarea neintrerupta a coridorului de gaze naturale est-vest”, a declarat Tedo Japaridze, secretar general in cadrul Organizatiei Coopera rii Economice la Marea Neagra (OCEMN). „Zona Marii Negre are un potential mare pentru tranzitul de produse naturale. Problemele din aceasta regiune impun o actiune unita, iar cooperarea regionala nu a fost extrem de func- tionala pina in prezent. UE se concentreaza pe incurajarea coopera rii transfrontaliere”, a anun- tat Onno Simons, reprezentantul delegatiei Comisiei Europene (CE) in Romånia, in cadrul Conferintei Energiei in Regiunea Marii Negre. El a precizat ca reforma sistemului energetic trebuie sa constituie elementul cel mai important in realizarea unei dezvoltari durabile in regiunea Marii Negre si, in special, in Romånia si Bulgaria. Conform oficialului european, in prezent CE are in pregatire un proiect de cooperare multilaterala transfrontaliera in zona Marii Negre.

DIRECTII DE DEZVOLTARE

Ce face Romånia in acest context? Sau mai bine zis ce directii proprii de dezvoltare isi propune in sectorul energetic pentru a raspunde noilor tendinte mondiale? „Crearea unei piete energetice extinse reprezinta unul din obiectivele UE pe care Romånia il sprijina si il promoveaza. O piata extinsa cu conexiuni multiple ofera securitate in furnizarea energiei”, a declarat, la rindul sau, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres. El a precizat ca este momentul sa implementam politici si strategii care sa asigure securitatea energetica si accesibilitatea preturilor pentru populatie. Concret, proiectul privind politica energetica a Romåniei in perioada 2005-2008 prezinta ca principale optiuni energia nucleara, hidro si cea regenerabila. „Proiectul vine in contextul crizei gazelor din aceasta iarna. Continuam programele privind energia nucleara si hidro. Sintem pe ultima suta de metri cu Unitatea 2 de la Cernavoda si asteptam studiile de fezabilitate pentru reactoarele 3 si 4”, a declarat Seres.

CARTEA NUCLEARA

Cresterea productiei de energie va fi realizata in principal datorita intrarii in functiune a Unitatii 2 a centralei nucleare de la Cernavoda, care va permite limitarea productiei in termocentralele ce utilizeaza gaze din import. Ponderea sectorului nuclear in total productie va creste in intervalul 2005-2008 de la 9,4% la 16,1%, in timp ce productia de energie rezultata din utilizarea gazelor si pacurii se va reduce de la 13,3% la 12%, respectiv de la 3,7% la 1,6%. La orizontul anului 2008, productia de energie pe baza de carbune, hidro si nuclear va reprezenta 85% din totalul produc- tiei, diferenta revenind productiei obtinute pe baza de hidrocarburi. Necesarul de investitii pentru sectorul energiei electrice, in perioada mentionata, este de aproximativ 3,6 miliarde de euro, din care 35% sint destinate construirii de noi capacitati de productie si reabilitarii hidrocentralelor, se investesc 15% in complexe energetice, circa 20% in domeniul termoenergetic, 10% in sectorul nuclear, 10% in retehnologizarea si dezvoltarea retelelor de transport si 10% in retelele de distributie. Conferinta Energiei in Regiunea Marii Negre a fost organizata de Ministerul Economiei si Comert ului, Ministerul Afacerilor Externe, Camera de Comert Americana in Romånia si Camera de Comert si Industrie a Romåniei.
Sursa: Prezent

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *