Stiri si noutati

CSA sustine modificarea Legii 32/2000 privind societatile de asigurare

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor /CSA/ a decis sa se faca toate demersurile legale pentru urgentarea promovarii, cel tarziu pana la sfarsitul anului curent, a proiectului de modificare a Legii nr.32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, informeaza un comunicat de presa emis miercuri de CSA.
Aceasta decizie s-a luat de catre presedintele CSA, Nicolae Eugen Crisan, care a convocat, de urgenta, conducatorii principalelor directii de specialitate din cadrul Comisiei, in vederea stabilirii unui plan intern de actiune pentru indeplinirea recomandarilor Comisiei Europene cuprinse in raportul de monitorizare a Romaniei, la capitolul 3 – Libera circulatie a serviciilor.
Legea 32/2000 transpune integral directiva privind intermedierea in asigurari, cu rolul de a intari capacitatea administrativa de supraveghere. In paralel, directiile de specialitate vor lucra la elaborarea legislatiei secundare, astfel incat aceasta sa poata fi promovata imediat dupa aprobarea si publicarea modificarilor ce urmeaza a fi aduse Legii nr.32/2000.
De asemenea, s-a decis transmiterea catre Directia Generala Piata Interna a Comisiei Europene a OUG 50/2005 privind Comisia de supraveghere a sistemului de pensii private, pentru a se traduce acest act normativ. Reglementarile din OUG 50/2005 s-au stabilit la recomandarea Comisiei Europene privind alinierea la legislatia europeana in domeniul pensiilor ocupationale.
O alta prioritate a CSA este continuarea eforturilor de orientare a practicilor de supraveghere spre modelul bazat pe analiza riscurilor, conform recomandarilor Comisiei Europene. Astfel, s-a stabilit ca in perioada urmatoare sa fie amendata tematica de control la societatile de asigurare, astfel incat evaluarea riscurilor sa fie realizata in functie de clasele de asigurari practicate. Acest demers va fi sprijinit si de catre consultantii care asigura in prezent asistenta tehnica CSA prin Programul Phare 2002.
In domeniul asigurarii de raspundere civila auto, s-a stabilit initierea unui act normativ care sa conduca la determinarea corecta a gradului de cuprindere in asigurare, prin introducerea unor masuri suplimentare de sanctionare a proprietarilor de autovehicule neasigurate, conform practicilor din Statele Membre ale Uniunii Europene. In paralel, continua procedurile pentru realizarea bazei de date la nivel national privind asigurarea de raspundere civila auto, in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor, al carui sprijin este indispensabil pentru determinarea corecta a gradului de cuprindere in aceasta forma de asigurare obligatorie

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *