Stiri si noutati

Cu datorii de 5,5 milioane dolari, Sere Codlea nu mai prezinta interes pentru nimeni

Claudia Botezatu

Societatea Sere Codlea a ajuns, treptat, in pragul falimentului dupa ce firma Agro 2001 Dolj care detine pachetul majoritar a acumulat datorii de 5,5 milioane dolari. In aceste conditii, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a luat decizia de a executa silit societatea, vanzand cele 52 de active prin licitatie publica si o suprafata de teren de 216.099 metri. O prima licitatie a avut loc in urma cu o luna si jumatate, insa nu s-a aratat nimeni interesat sa preia in bloc activele Sere Codlea. Pretul de pornire a fost de 6,96 milioane dolari. AVAS a mai incercat de doua ori sa le scoata la licitatie, ultima oara saptamana trecuta, dar nici in aceste dati nu au fost vandute activele, chiar daca pretul de pornire a fost redus la 5,22 milioane dolari. Nicolae Campeanu, director general in cadrul AVAS, ne-a declarat dupa prima licitatie ca, in cazul in care nu vor fi investitori interesati, autoritatea se va gandi la noi masuri. Potrivit AVAS, cele mai mari datorii acumulate de Sere Codlea sunt la Distrigaz, circa 4 milioane dolari. Aproximativ un milion de dolari este datorat Bancii Agricole, iar alte 500.000 dolari, la Casa Nationala de Sanatate. Cele mai multe afaceri derulate de Sere Codlea au fost facute cu societati care apartin actionarului majoritar, ne-au spus surse din AVAS. "In plus, are datorii foarte mari la diverse societati furnizoare de echipamente tehnice, ingrasaminte chimice si seminte. Sunt firme ale actionarului", ne-au spus aceleasi surse. Acestea au adaugat ca furnizorul cel mai important este Gini Transcom LTD Dolj, societate a actionarului. Dupa privatizare, au fost facute mai multe afaceri prin intermediul Gini Transcom. Catre aceasta a fost vandut lantul de magazine pe care SC Sere Codlea le detinea in toata tara. Ulterior acestea au fost revandute altor societati comerciale.

Pentru majoritatea activelor societatii au fost incheiate contracte de inchiriere cu o alta societate a actionarului, SC Codlea Flower SRL Craiova. Contractele de inchiriere au fost incheiate in 2003 pe o perioada de 10 ani, valoarea chiriei fiind de 20.000 de euro pe luna. Aceasta situatie ar putea ingreuna vanzarea activelor avand in vedere ca un potential cumparator va trebui sa le preia cu tot cu contractele de inchiriere.

Potrivit AVAS, "SC Codlea Flower furnizeaza gaz metan catre Sere Coldea intrucat aceasta a reziliat contractul cu Distrigaz". Contractul a fost reziliat din octombrie, anul trecut.

"Este o situatie mai imbarligata la Sere Codlea. Noi incercam sa gandim totul ca o afacere. Cine o ia trebuie sa continue activitatea. Daca nu reusim sa gasim cumparator, vom cauta solutii", ne-a spus Nicolae Campeanu.

Societatea a fost privatizata in 2000, cand a fost preluata Agro 2001 Dolj, privatizare care a starnit o serie de controverse. Omul de afaceri brasovean Ioan Nicolae, unul dintre ofertantii care au fost eliminati din cursa pentru privatizarea Sere Codlea, sustine ca in acest moment nu se mai arata interesat de aceasta societate pe motiv ca a devenit nerentabila.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *