Stiri si noutati

Cu trei zile inainte de a fi trimisa la Bruxelles, strategia fiscala nu exista

Strategia fiscala pe termen mediu este inca in faza de cristalizare, cu toate ca ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, anunta ca documentul, solicitat de FMI inca de anul trecut, va fi definitivat si trimis oficialilor europeni pana la finele acestei luni. Adica pana vineri. Oricum, prevederile acestui document foarte important sunt necunoscute pentru reprezentantii mediului de afaceri, cu toate anunturile oficialilor guvernului privind disponibilitatea spre dialog. Mult mai important este insa faptul ca strategia fiscala urmeaza sa fie trimisa si la Bruxelles. Presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului, Varujan Vosganian, a confirmat ca strategia fiscala ar trebui finalizata in aceasta saptamana, adaugand ca in cazul in care se va intarzia, documentul va trebui adoptat prin intermediul unei ordonante.

AOAR: Nici macar nu se simuleaza dialogul

Ministerul Finantelor nu a consultat reprezentantii mediului de afaceri pe tema strategiei fiscale. "De vara trecuta nu am mai auzit sa se organizeze o discutie pe aceasta tema", ne-a declarat secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Nu este nimic surprinzator, dialogul social pe probleme economice «merge» foarte prost. Cei de dinainte (n.r.: fosta guvernare) simulau dialogul, cei de acum nu mai fac nici macar simulare", a adaugat Parvan.

Tanasescu: Steguletul rosu, adus de un cumul de factori

Comentand recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu, care a avertizat ca Romania va primi steguletul rosu in Raportul de tara al CE la capitolul Finante, fostul ministru Mihai Tanasescu spune ca exista mai multe motivatii in acest sens. "Oficial, steguletul rosu este adus de TVA, dar, neoficial, "grosul" il reprezinta avertizarile date de FMI si de Comisia Europeana (prin intermediul comisarului european pentru Afaceri Economice si Financiare, Joaquin Almunia) referitoare la politicile fiscal-bugetare pe 2005, la instabilitatea legislativa, la lipsa de viziune. Toate elementele enumerate reprezinta un cumul de factori care transforma steguletul verde intr-unul rosu", ne-a declarat fostul ministru de finante si actual presedinte al Comisiei de Buget, Finante, Banci a Camerei Deputatilor, Mihai Tanasescu. "Disputele din cadrul coalitiei vizavi de adoptarea unui tip de masura (n.r.: marirea unei taxe sau a unui impozit pentru sporirea veniturilor bugetare) nefiind finalizate, inseamna ca nu exista viziune sau strategie in domeniul fiscalitatii", a adaugat el.

Optimism pe ultima suta de metri

"Lucrurile sunt mai nuantate in domeniul agriculturii, unde, de altfel, s-au facut progrese foarte importante, dar unde au fost si cele mai multe stegulete rosii. Mai sunt semne de intrebare importante legate de pesta porcina si modul de rezolvare a acestei probleme, la care se adauga si problema mai noua a organismelor modificate genetic, respectiv ce solutii se gasesc pentru ca deciziile adoptate sa fie urmarite in practica 100%", ne-a declarat secretarul de stat din Ministerul Integrarii, Leonard Orban. Sanse mult mai mari de remediere a situatiei pana la raportul CE din luna mai sunt, potrivit fostului negociator la Romaniei la UE, in ceea ce priveste incineratoarele si sistemul informatic de interconectare care vor da posibilitatea prin care autoritatile comunitare sa aiba acces la evidenta incasarilor din TVA si taxe vamale. "Sistemul de interconectare este organizat prin intermediul unui program PHARE. Programul a fost transmis la Comisia Europeana si asteptam aprobarea de principiu. Urmeaza ca semnarea contractului sa aiba loc la finele acestei luni sau la inceputul lui aprilie", ne-a mai informat Orban. Trebuie amintit insa ca la acest sistem se lucreaza de peste un an, iar oficialii Ministerului Finantelor pun intarzierile pe seama faptului ca nu s-au semnat toate memorandumurile de finantare.
Sursa:Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *