Stiri si noutati

Culita Tarata ramane "stapan" in Insula Mare a Brailei pentru 20 de ani

Ilinca Teodoriu

Justitia a dat castig de cauza societatii TCE 3 Brazi, ce apartine deputatului Culita Tarata, in litigiul cu Agentia Domeniilor Statului (ADS) privind rezilierea contractului de arendare a terenurilor agricole ce apartin Insulei Mari a Brailei (IMB). Potrivit unui comunicat al ADS, desi solutia pronuntata in acest dosar nu a fost transmisa pe cale oficiala, instanta de judecata a admis solicitarea societatii 3 Brazi, motiv pentru care contractul de arendare incheiat cu ADS ramane valabil pe o perioada de 20 de ani. "Din verificarea condicii de sedinta de catre Directia Juridica din cadrul agentiei, instanta la termenul din 30.10.2003 admite actiunea SC TCE 3 Brazi SRL Piatra Neamt", informeaza ADS. Prin urmare, Culita Tarata nu mai este obligat sa achite Agentiei Domeniilor Statului suma de 63 miliarde de lei, reprezentand redeventa aferenta exploatarii terenurilor agricole ale IMB.

Contractul de arendare, reziliat in martie

ADS a reziliat, in luna martie a acestui an, contractul de arenda incheiat cu societatea comerciala TCE 3 Brazi SRL, pe motiv ca patronul societatii, Culita Tarata, nu a platit redeventa aferenta exploatarii terenului agricol al SC Insula Mare a Brailei. "Din momentul in care cele 59.000 hectare de teren agricol aflate in proprietatea IMB au fost date in arenda, societatea TCE 3 Brazi nu a achitat decat 39 miliarde de lei din cele 102 miliarde datorate. Contractul a fost reziliat pentru neplata datoriilor care depasesc 63 miliarde lei", declara, recent, Corneliu Popa, directorul ADS.

In plus, pentru a demonstra ca rezilierea contractului este o decizie justa, Popa a adaugat ca managementul defectuos al TCE 3 Brazi a condus la acumularea unor datorii uriase. "Datoriile IMB catre stat si diversi creditori privati erau, in anul 2000, de circa 600 miliarde de lei. In prezent, nivelul acestora a depasit 1.400 miliarde de lei", a explicat Corneliu Popa la momentul rezilierii contractului. El a adaugat ca ADS intentiona sa actioneze in judecata firma "baronului" de Neamt, in vederea recuperarii celor 63 de miliarde, la care se adauga si penalizari de intarziere. "Contractul cu societatea TCE 3 Brazi a fost incheiat pe o perioada de 20 de ani. Cu ajutorul instantei, speram ca vom primi ceea ce ni se cuvine", declara Corneliu Popa. In plus, seful ADS se arata optimist cu privire la termenul de recuperare a datoriei. "Banii pe care trebuie sa ii primim de la TCE 3 Brazi vor fi incasati in maximum cateva luni. Bineinteles, dupa finalizarea procesului in instanta", a declarat Popa.

ADS va contesta decizia instantei

Desi nu au vrut sa faca comentarii cu privire la decizia Curtii de Arbitraj, reprezentantii ADS ne-au declarat ca exista posibilitatea ca agentia sa conteste aceasta sentinta. "In urma comunicarii oficiale a hotararii arbitrare, in functie de motivele ce au stat la baza acesteia, nu excludem varianta de a contesta decizia Curtii de Arbitraj. Insa, inainte, trebuie sa analizam cauzele pentru care Curtea a dat castig de cauza societatii TCM 3 Brazi", ne-au declarat surse din ADS.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *