Stiri si noutati

Cultivarea arbustilor fructiferi aduce profit intreprinzatorilor

Arpad Dobre

Ideea comertului cu fructe de padure nu pare, la prima vedere, prea spectaculoasa, insa rezultatele se situeaza mult peste asteptari. Motivul? Aceste fructe proaspete, ambalate in caserole aspectuoase, atrag ca un magnet clientii si sunt fioarte cautate la export.

A consuma fructe proaspete de padure este o adevarata placere, mai ales pentru locuitorii marilor orase, care nu au prea des ocazia sa evadeze undeva la tara si sa se bucure de deliciile naturii. Numarul clientilor este apreciabil si acest fapt justifica demararea unei afaceri in domeniul cultivarii si comercializarii de mure, zmeura, coacaze, afine, capsuni etc.

In plus, pe langa vanzarea directa a produselor catre consumator, puteti sa va adresati si angrosistilor locali, vanzatorilor de fructe cu amanuntul, cofetariilor, patiseriilor, supermarket-urilor, restaurantelor din zona dvs. si, de asemenea, puteti stabili colaborari cu producatorii de iaurturi, sucuri de fructe, dulceturi, siropuri, produse cosmetice sau medicale.

Primii pasi

In primul rand, aveti nevoie de un teren agricol cu o suprafata relativ redusa (pentru inceput, cel mult o jumatate de hectar) sau de o minisera. Aceasta activitate de "cultivator de fructe de padure" poate fi efectuata si de o singura persoana si permite extinderea an de an, prin reinvestirea primelor profituri. Conform sfaturilor de specialitate cuprinse in lucrarea "Cultivarea arbustilor fructiferi", editata de Rentrop & Straton, pentru aceasta cultura sunt necesare un motocultivator cu grape, freze, precum si unelte marunte ca seceri, sape, greble si foarfeci, plus o camioneta, necesara pentru transportul marfii. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere amenajarea unei magazii pentru depozitarea uneltelor si a ambalajelor. Materialul saditor, in cazul nostru butasii de mur, zmeur, coacaz, afin costa, in medie, 40.000 lei/bucata, iar stolonii de capsuni, doar 6.000 lei/bucata si pot fi procurati, pe baza de precomanda, de la statiunile pomicole, cum ar fi Pomicola Baneasa.

Recoltare si ambalare

Recoltarea, 100% manuala, este foarte laborioasa, marind notabil costurile de productie. Coacerea fructelor este esalonata, incepand cel mai devreme din luna iunie cu afinele si incheindu-se cel tarziu in octombrie, cu zmeura si murele.

Odata culese, ele sunt asezate direct in caserole speciale, pentru a evita manipulari succesive si pentru a le grabi vanzarea, tinand cont de faptul ca se pot pastra proaspete timp de numai trei zile. Capacitatea acestor caserole trebuie sa fie cuprinsa intre 150-250 grame fiecare, pentru a evita strivirea fructelor. Pentru a le transporta cu mai mare usurinta, trebuie puse cate 12 caserole in ladite de lemn sau plastic. Informatii complete despre aceasta oportunitate de afaceri gasiti in lucrarea "Cultivarea arbustilor fructiferi", editata de Rentrop & Straton.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *