Stiri si noutati

Cum sa faceti bani din… rumegus

Arpad Dobre

Subprodusele din lemn si chiar resturile vegetale sunt prea putin valorificate in prezent, desi in acest domeniu ar putea fi initiate afaceri cu profit constant. Cum? Prin transformarea prin brichetare a banalului rumegus, de exemplu, in "lemn de foc". Acest tip de combustibil are o putere calorica mare, poate fi stocat usor si rezolva problema deseurilor de rumegus rezultate din activitatile de prelucrare a lemnului la gatere, fabrici de mobila, ateliere de tamplarie. Drept urmare, o afacere axata pe acest tip de activitate poate fi incununata de succes, deoarece materia prima se gaseste in cantitati foarte mari, nu costa aproape nimic (doar transportul), iar cererea de combustibil solid folosit atat in gospodarii, cat si de industrie (la obtinerea varului, caramizilor, in microtermocentrale etc.) este in crestere.

Obtinerea brichetelor

Brichetele de rumegus sunt realizate prin presarea rumegusului cu adaos de liant anorganic (var, de exemplu), cu ajutorul unor prese speciale. Spre exemplu, cu doua masini de brichetare (despre care puteti afla mai multe prin consultanta oferita de Camerele judetene de comert) cu o capacitate de circa 20 metri cubi pe zi, se pot obtine venituri brute de circa 30.000-40.000 euro pe luna, in conditiile in care brichetele de rumegus sunt mai ieftine cu cel putin 10% decat lemnul de foc obisnuit. Potrivit aprecierilor specialistilor, diferenta dintre brichetele de rumegus si alti combustibili lichizi sau solizi rezulta din faptul ca, avand o putere calorica mare, pentru obtinerea rezultatului termic dorit se va folosi o cantitate mai mica din acest tip de combustibil, ceea ce va reduce costurile chiar cu 20-30%.

Potrivit statisticii, din cele aproape 13.000 de localitati rurale, in 45% se foloseste drept combustibil gazul metan, iar in peste 7.000 de sate se utilizeaza lemne si carbuni. La aceasta mai trebuie sa adaugam si industria energofaga de anvergura mica si mijlocie, cum ar fi fabricile de var, de caramida sau centralele termice pe combustibili solizi. Toate acestea reprezinta o buna piata de desfacere pentru intreprinzatori, care se gandesc sa transforme deseurile in bani.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *