Stiri si noutati

Cumparatorii BCR mai au sapte zile pentru depunerea ofertelor angajante

Consuela Stegarescu

BCR va fi listata, prin oferta publica de vanzare, la trei ani de la preluarea pachetului majoritar, potrivit unei prevederi care va fi inclusa in contractul de privatizare. Pana la listarea actiunilor pe bursa, cumparatorul pachetului majoritar va acorda dividende in valoare de minimum 40% din profitul net. Cei noua investitori care au consultat informatiile din camera de date a bancii trebuie sa-si definitiveze ofertele angajante in aceasta saptamana, termenul limita pentru depunerea acestora fiind 17 octombrie 2005. Cele noua banci care au mai ramas in cursa pentru preluarea BCR sunt Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC si BNP Paribas.

Acestea sunt prevederile unui acord incheiat de comisia de privatizare cu cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si vor fi incluse in contractul de privatizare a BCR, au declarat surse din actionariat citate de Mediafax. In schimb, SIF-urile au fost de acord sa renunte la prevederea din statutul BCR privind adoptarea anumitor decizii cu o majoritate de cel putin 75% din voturi. Includerea in contractul de privatizare a unui termen de trei ani pentru listarea bancii reprezinta un compromis pentru ambele parti, propunerea actionarilor fiind introducerea pe bursa in maximum doi-trei ani. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), principalul actionar, si comisia de privatizare avansau un termen intre trei si cinci ani.

Valoarea de listare, peste cea de la vanzare

"A trebuit sa recunoastem ca practica de la nivel international demonstreaza ca, dupa preluare si restructurare, rezultatele apar cam in trei ani. Conditia noastra a fost ca pretul la care vor fi listate actiunile sa nu fie mai mic decat cel platit la privatizare?, a afirmat reprezentantul unui SIF. Negocierile au inceput de mai multa vreme, iar cele cinci SIF au solidare pentru a-si proteja interesele.

Actiunile SIF-urilor, curtate

Cele cinci SIF-uri au mentionat in cadrul discutiilor ca au oferte de la investitori internationali pentru pachetul de 30,12% detinut la BCR, potrivit unor surse. Mai mult, pretul vehiculat de reprezentantii SIF pentru jumatate din pachetul pus in vanzare la privatizare plaseaza valoarea bancii la aproximativ 5 miliarde euro. La cererea Erste Bank, banca americana de investitii Goldman Sachs a evaluat BCR intre 3,8 miliarde de euro si 5,8 miliarde de euro. Sursele citate sustin ca in timpul discutiilor pe marginea protocolului, reprezentantii autoritatilor ar fi raspuns ca pretul de la privatizare va duce valoarea bancii la peste 5 miliarde euro.

Castiguri rapide pentru BERD si IFC

Un pret ridicat la privatizare va aduce un castig mult mai rapid Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), care au platit anul trecut 222 milioane de dolari pentru 25% plus doua actiuni BCR. La o vanzare corespunzatoare unei valori de piata pentru 100% din BCR de 5 miliarde de euro, cele doua institutii internationale ar obtine un profit de peste jumatate de miliard de euro fiecare. In acelasi timp, si micii actionari vor obtine randamente foarte bune. Anul trecut, AVAS a vandut catre salariatii si pensionarii BCR un pachet de 8% la un pret de 10.305 lei/actiune (0,25 euro/actiune), valoarea tranzactiei ridicandu-se la aproape 17 milioane de euro. La o valoare de piata de 5 miliarde euro, valoarea pachetului detinut de salariati ar valora 400 milioane euro, de peste 23 de ori mai mult decat suma platita.

Oferta financiara desemneaza castigatorul

Recent, comisia de privatizare a anuntat ca pretul oferit va reprezenta 90% din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor si numai 10% din punctaj va tine cont de criteriile tehnice. Ofertele angajante vor fi analizate pe baza acestui punctaj, iar in final vor fi selectati doi investitori pentru negocierile finale.

Statul detine 36,88% din BCR si are optiunea de rascumparare a pachetelor detinute de BERD si IFC daca cele doua institutii nu vand actiunile direct catre cumparatorul bancii.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *