Stiri si noutati

CURS: Numai o treime din romani au perceput corect denominarea leului

Consuela Stegarescu

Numai 37% din romani percepeau corect procesul de denominare a monedei nationale cu cateva zile inainte de intrarea in circulatie a leului greu, potrivit unui sondaj realizat de CURS, comandat de Jurnalul National. Mai precis, procentul mentionat aprecia ca denominarea "nu va aduce nimic nou". In acelasi timp, 31% din cei intervievati considerau ca leul greu va aduce cu sine majorari de preturi la toate produsele.

Populatia care traieste in mediul urban este mai pesimista decat cea din mediul rural in privinta scumpirilor, 33% dintre acestia, afirmand ca se asteapta la scumpirea produselor fata de numai 28% din cei care traiesc in mediul rural.

Cat valoreaza un leu greu?

Aproape un sfert dintre respondentii la sondajul CURS, 23% din total, nu au raspuns corect la aceasta intrebare. Categoria de varsta cel mai putin informata in privinta faptului ca un leu greu echivaleaza cu 10.000 lei vechi nu era cunoscuta de 30% din respondentii cu varste de peste 56 de ani. La polul opus s-au situat respondentii mai tineri, cu varste intre 15 si 30 de ani, care nu stiau cat reprezinta un leul greu era insa de numai 19%.

Totodata, 9% dintre respondenti au raspuns ca denominarea monedei nationale s-a realizat prin taierea a trei zerouri, in timp ce 2% din totalul celor intervievati au afirmat ca au fost taiate cinci zerouri.

?Noi vom plati costurile denominarii?

"Pentru agentii economici, denominarea aduce niste complicatii ingrozitoare. Costurile vor fi suportate de clienti", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu, in cadrul unui seminar organizat de Junalul National. Analistul considera denominarea "inca un tribut pe care Romania il plateste economiei nominale, care nu are nici o legatura cu economia reala". "Leul greu e tichia de margaritar pe care si-o ia chelul. Asta ii lipsea Romaniei: sa aiba o "minunata" moneda, care nu e nici mai buna, nici mai rea, ci numai am mai scos niste bani din buzunare", a mai spus Ilie Serbanescu.

BRD a cheltuit 1 milion de euro cu noul leu

Costurile BRD-GSG generate de procesul de denominare s-au ridicat la aproape un milion de euro, a declarat directorul general adjunct al institutiei bancare, Petre Bunescu. "Din august 2004 si pana in prezent au lucrat aproximativ 100 de oameni la acest proiect", a precizat Bunescu. Un sfert din bancomatele BRD elibereaza lei noi inca din noaptea de 1 iulie.

BNR: Leul greu a gasit moneda veche neuzata

"La BNR sunt stocuri importante cu lei vechi in stare noua, iar aceste bancnote trebuie sa-si urmeze ciclul", a declarat consilierul guvernatorului bancii centrale, Adrian Vasilescu.

El a explicat ca bancnotele de 500 lei au inceput sa circule mai frecvent in ultima vreme, in timp ce bancnota de 1 milion a circulat foarte putin. Vasilescu a precizat ca BNR programeaza tiparirea banilor pentru a nu exista momente in care numarul bancnotelor aflate in circulatie sa fie mai mic decat cel necesar.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca cele mai multe bancnote de leul greu puse in ciculatie sunt cele de 1 si 5 lei. In consecinta, in buzunarele romanilor, bancnotele de 1 si 5 lei vor fi insotite de cele de 500 si 1 milion de lei.

Marian Milut: Denominarea, o consecinta a patru guvernari esuate

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Milut a declarat, ieri, ca firmele si populatia vor suporta costurile denominarii. "Cele patru guvernari si-au pus ampreta cu cate un zero in coada leului. Demersurile BNR pentru care au fost cheltuite cateva zeci de milioane de euro nu isi au o justificare logica in contextul apropiatei treceri la euro si a instabilitatii fiscale din Romania", a spus Milut. El a precizat ca dupa denominare au iesit la iveala miliardarii de carton. "Au recurs la acest proces pentru a ascunde ceea ce au furat", a opinat Milut.

Presedintele UNPR a subliniat ca cetatenii vor avea de suferit datorita efectelor denominarii. "Impozitul datorat de salariati in noua moneda se va calcula prin rotunjire ca si obligatiile si retinerile datorate catre stat in contul asigurarilor de sanatate si de somaj", a spus Milut. (S.Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *