Stiri si noutati

Căzănelul şi spitalul

”Căzănelul şi spitalul”, aşa au definit membrii patronatelor din industria alcoolului, propunerea ministrului sănătăţii de a introduce taxa pe viciu. Propunerea va da posibilitatea consumatorilor de alcool produs în condiţii neigienice de a deveni pacienţii spitalelor pe care probabil vrea să le construiască ministrul sănătăţii, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903.

Confederaţia Patronală Garant care reprezintă producătorii de alcool din România respinge proiectul legislativ cu privire la Fondul Naţional de Sănătate a cărui aplicare ar distruge definitiv industria legală a alcoolului şi băuturilor alcoolice, susţine la rândul său Romulus Dascălu, preşedintele acestei organizaţii patronale din industria alcoolului şi băuturilor alcoolice. În opinia producătorilor legali de alcool introducerea unui fond naţional de sănătate de 200 euro pe hectolitrul alcool pur, adăugând la acciza de 465 de euro/hl ar conduce la un nivel de taxare de 665 euro/hl, adică peste nivelul maxim european. La toate aceste taxe se adaugă TVA, ceea ce conduce la dubla taxare a băuturilor alcoolice. Introducerea Fondului Naţional de Sănătate cu taxa de 200 euro/hl alcool pur pe care ar plăti-o numai persoanele juridice ar conduce, în viziunea reprezentanţilor Garant, la creşterea evaziunii fiscale în industria alcoolului şi băuturilor alcoolice la peste 90 la sută din piaţa românească de profil, o explozie a producţiei de alcool şi băuturi alcoolice realizată de persoane fizice şi asociaţii familiare care este nefiscalizată. La actualul nivel de taxare există în România peste 10.000 de cazane de ţuică cu capacităţi mari care sunt în posesia persoanelor fizice şi neautorizate fiscal. După introducerea acestei taxe pe viciu numărul acestora va creşte exponenţial, este de părere Romulus Dascălu. ”Creşterea substanţială a şomajului în industria alcoolului şi a băuturilor alcoolice din cauza închiderii fabricilor care nu vor putea suporta noua majorare a nivelului de taxare a producţiei lor, umplerea spitalelor cu bolnavi care vor consuma băuturi contrafăcute improprii consumului uman şi diminuarea severă a încasărilor la bugetul de stat”, sunt alte urmări ale acesei măsuri, arată Dascălu.

Atât Ministerul Sănătăţii cât şi Ministerul Finanţelor, susţine Romulus Dascălu, ar fi trebuit să cunoască faptul că o majorare atât de mare a fiscalităţii în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei conduce la trecerea producţiei din zona legalităţii în cea a economiei subterane. Garant a propus: Ministerul Sănătăţii să reţină Fondul Naţional de Sănătate din valoarea accizei sau a altor taxe care se aplică deja, deoarece acciza este prin definiţie o taxă de consumaţie ”Dacă Executivul doreşte o finanţare suplimentară a bugetului de stat din partea industriei alcoolului şi a băuturilor alcoolice să fiscalizeze producţia realizată din cele peste 10.000 de cazane de ţuică şi rachiuri cu capacităţi mari care funcţionează în întreaga ţară”, afirmă reprezentanţii producătorilor de alcool. Garant a cerut Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor Publice să promoveze o Ordonanţă de Urgenţă pentru eliminarea scutirii de accize total nejustificate din dutty-free, astfel încât să fie taxate întradevăr produsele de lux.

Menţinerea acestor scutiri de accize într-un mod total fraudulos va menţine şi contrabanda imensă din aceste dutty-free-uri, susţine preşedintele patronatului organizaţiei patronale Garant. În spatele acestora stau grupuri de interese, actuala politică fiscală nu face decât să întărească mafia alcoolului, susţine acelaşi reprezentant al patronatelor din industria alcoolului.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *