Ministrul de stat Dan Ioan Popescu va analiza saptamana viitoare, impreuna cu reprezentanti ai Consiliului Concurentei, daca preturile mari practicate de SIDEX pe piata interna nu reprezinta o subventie mascata pentru mentinerea preturilor mici la export. Potrivit oficialului MEC, tarifele actuale ale combinatului siderurgic sunt nejustificat de mari. "Pretul produselor aduse din Ucraina, la care se adauga mai multe taxe, este egal cu cel practicat de SIDEX in prezent. Nu se pune problema interventiei MEC in stabilirea preturilor, dar vom discuta cu conducerea combinatului despre efectele ce se pot inregistra in industria orizontala autohtona", a declarat Dan Ioan Popescu, in vizita de lucru la Sibiu. Potrivit acestuia, analiza generata de plangerile mai multor utilizatori de produse siderurgice se va baza pe o comparatie intre preturile interne si cele de pe pietele internationale.
Tot saptamana viitoare, oficialul MEC va analiza, impreuna cu ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, modalitatile de reducere a arieratelor din industrie. "Joi se va discuta un proiect de ordonanta privind reducerea arieratelor cu 0,5% din PIB. In industrie, cele mai mari datorii se inregistreaza in zona energetica, insa in ultimii trei ani nivelul arieratelor a ramas constant", a spus Dan Ioan Popescu.
Toti ofertantii Petrom, la negocieri
Discutiile privind contractul de privatizare a SNP Petrom vor continua cu toti ofertantii, a declarat Dan Ioan Popescu. "Ofertele depuse nu au fost analizate inca de consultanti. In momentul in care acestia vor trage concluziile, voi prezenta un punct de vedere oficial. Pana atunci, continuam negocierile cu cei trei ofertanti si raman optimist atat asupra privatizarii, cat si asupra pretului de vanzare a SNP", a spus ministrul. El a negat inca o data posibilitatea de a vinde compania pe bucati.
Platforma chimica la Pitesti
Oficialul MEC propune insa infiintarea unei platforme chimice in zona Pitesti-Ramnicu Valcea, care sa cuprinda Rafinaria Arpechim si Combinatul Oltchim, recent preluat de MEC de la APAPS. "Depinde de noul proprietar, insa acest complex ar putea ocupa locul 10 in Europa. In prezent, Romania este cu mult in urma fata de statele europene la consumul de propilena. Oricum, Oltchim depinde de instalatiile de piroliza de la Pitesti", a precizat Popescu.
Conducta submarina de transport al energiei
MEC intentioneaza sa realizeze o conducta submarina de transport al energiei electrice intre Turcia si Romania, a declarat Dan Ioan Popescu. "Pe langa participarea firmelor turcesti la Rovinari si implicarea in dezvoltarea Unitatii 3 de la Cernavoda, in Turcia am discutat si posibilitatea realizarii unui cablu submarin de transport al energiei electrice intre cele doua tari. Realizarea acestei lucrari va conduce la reducerea costurilor de transport al energiei", a spus el. (I.T.)
Have something to add? Share it in the comments.