Aplicarea cotei unice de impozitare a veniturilor ar putea ajunge din nou in atentia autoritatilor din Romania, dupa ce acest sistem va fi adoptat de tarile vecine, a afirmat, ieri, analistul economic Daniel Daianu, in cadrul unui seminar pe tema Codului Fiscal. "Cota unica de impozitare nu va avea eficienta scontata in privinta locurilor de munca in absenta scaderii contributiilor la asigurari sociale", a spus Daianu. Nivelul contributiilor la asigurari de sanatate este "izbitor de ridicat", mai mare decat cel practicat in alte tari din Europa Centrala si de Est, iar din acest motiv descurajeaza oferta de locuri de munca si inclinatia oamenilor care-si ofera forta de munca in economia supraterana, a explicat el. "Cota unica este mai potrivita in circumstantele actuale, din punct de vedere pragmatic, in perspectiva cresterii veniturilor la bugetul de stat", a afirmat Daianu. Dar, evident, exista un decalaj intre momentul aplicarii unor impozite mai mici si majorarea sumelor atrase la bugetul de stat.
Strategii de atragere a investitiilor
Tarile care intra in Uniunea Europeana in 2004 incearca sa atraga investitii straine directe prin avantaje oferite de legislatia fiscala. De exemplu, in Estonia, impozitul pe profit este zero, iar in tari precum Bulgaria, Polonia, Ungaria si Cehia s-a diminuat. "Noi nu avem un mediu de afaceri la fel de prietenos ca al tarilor care intra in Uniune si trebuie sa regandim legislatia fiscala – pe care o dorim stabila", a afirmat analistul.
Nu in ultimul rand, adoptarea acquis-ului comunitar in legislatia fiscala si economica si in alte domenii, ca de exemplu protectia consumatorilor, va avea costuri aditionale, iar pentru unele firme acestea ar putea fi prohibitive. Costurile bugetare sunt de circa 3-4% din PIB, fara a pune la socoteala cele aferente reformei sistemului de pensii, a mai spus Daianu.
Have something to add? Share it in the comments.