Stiri si noutati

Dan Nica: In 2004, piata telecomunicatiilor va depasi 4,15 miliarde de euro

Ilinca Teodoriu

Piata de comunicatii din Romania va atinge, anul viitor, valoarea de 4,15 miliarde euro, dublu fata de anul 2000, cand s-au inregistrat 2,18 miliarde de euro, a declarat, ieri, Dan Nica, ministrul comunicatiilor, in cadrul unui seminar organizat cu ocazia Conventiei Anuale a Comunicatiilor prin Cablu. "In 2002, piata autohtona a telecomunicatiilor a atins valoarea de 3,23 miliarde de euro, urmand ca in cursul acestui an sa creasca pana la 3,63 miliarde de euro", a spus oficialul MCTI. Potrivit acestuia, o mare dezvoltare a cunoscut-o industria televiziunii prin cablu, aceasta inregistrand o crestere anuala de 30-40 milioane euro.

"Fata de 1992, cand existau doar 51 de licente, anul acesta au fost emise 3.318 licente. Valoarea industriei de cablu va creste in cursul acestui an pana la 273 milioane de euro, iar in 2004 va ajunge la 305 milioane euro", a declarat oficialul MCTI. El a recunoscut insa ca in prezent exista dificultati privind rata de acoperire in zonele rurale.

Potrivit datelor MCTI, la sfarsitul anului 2002, in Romania, operatorii de cablu aveau circa 3,3 milioane de abonati, rata de acoperire la nivelul oraselor fiind de 78,5%, in timp ce zona rurala este acoperita doar in proportie de 17%.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), cele mai multe probleme sunt legate de accesul la infrastructura. "Reteaua de stalpi apartine societatii Electrica, care detine monopolul, astfel ca tarifele sunt foarte mari", sustin reprezentantii ACC.

Tarifele pentru drepturile de autor se vor reduce

Referitor la tarifele pentru drepturile de autor, potrivit oficialului MCTI, acestea vor fi reduse de la 6,2% la un tarif acceptabil. "Propunerea noastra va fi ca taxa aplicata sa se situeze la nivelul de 4%. In plus, modul de distribuire a fondurilor acumulate va fi mult mai transparent, urmand ca informatiile respective sa fie publicate in Monitorul Oficial si pe Internet". Aceasta masura a fost elaborata la propunerea Asociatiei de Comunicatii prin Cablu. "Suntem de acord cu drepturile de autor, insa acestea trebuie sa se situeze la un nivel rezonabil", a declarat Radu Petric, presedintele Asociatiei. El a dat exemplul Ungariei si al Cehiei, unde aceasta taxa este de 1% si respectiv 0,5%. In plus, operatorii prin cablu solicita autoritatilor si adoptarea unui act normativ prin care sa fie diminuate furturile de semnal. "In prezent, fiecare companie are un corp de tehnicieni care patruleaza prin blocuri pentru a identifica consumatorii ilegali", ne-a declarat Radu Petric.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *