Negocierile in curs dintre Guvern si delegatia Fondului Monetar International (FMI) nu vor fi simple, a declarat, ieri, analistul economic Daniel Daianu, citat de Rador. "Nu vom putea evita cresteri de taxe, nu vom putea evita anumite amputari de cheltuieli. Este un buget care va ramane incordat", a spus analistul. El a adaugat ca o noutate a acestei vizite isi are originea in faptul ca actualul guvern a introdus cota unica, ce semnifica o reforma fiscala de proportii, cu implicatii care privesc si bugetul de stat, dar si relatia acestuia cu programul monetar al Bancii Nationale, care urmareste o anume tinta de inflatie – si anume 7% – una ambitioasa pentru anul 2005.
Potrivit analistului, declaratiile reprezentantilor misiunii FMI aflati la Bucuresti cu privire la angajamentele asumate de tara noastra "nu sunt o noutate". "Ce mi se pare foarte relevant este ceea ce a declarat premierul Tariceanu. Si anume, guvernul pe care il conduce este angajat in a practica o politica bugetara si o politica macroeconomica de ansamblu, care sa nu pericliteze cresterea durabila in Romania, prin accentuarea unei supraincalziri, care s-a manifestat in anul trecut: cresterea deficitelor externe, o politica salariala care, mai ales pe ultima turnanta, in preajma alegerilor, a pus in discutie echilibrul bugetar si relatia bugetului cu politica monetara in anul 2005", a afirmat Daniel Daianu.
El a explicat ca fiecare acord cu FMI – precum numitul acord "stand by", in momentul de fata, care e unul special, de prevenire a unor posibile neplaceri – ilustreaza de fapt intrarea Romaniei intr-o alta categorie in privinta relatiilor cu aceasta institutie financiara internationala, care e "anticamera" intrarii tarii noastre in Uniunea Europeana. (M.D.)
Have something to add? Share it in the comments.