Stiri si noutati

Datoriile societatilor de interes strategic scoase la privatizare vor fi sterse

Marilena Dan

O prima modificare este aceea ca activele societatilor comerciale, inclusiv cele de interes strategic, vor fi externalizate si valorificate, iar activele cu caracter social vor fi transferate cu titlu gratuit.

Pe de alta parte, proiectul urmareste sa confere salariatilor companiilor de stat posibilitatea sa achizitioneze in mod direct actiuni ale acestor societati "la acelasi pret cu care acestea se vand in cadrul procesului de privatizare".

Stergere masiva a datoriilor bugetare

Potrivit proiectului de ordonanta initiat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC), societatile de stat si filialele acestora, aflate in proces de privatizare, vor beneficia de scutirea totala sau partiala a datoriilor la bugetul de stat (impozite, taxe, alte contributii) si la bugetele locale, acumulate pana la 31 decembrie 2001. Totodata, respectivele societati vor fi scutite de la plata creantelor proprii si ale celor provenite din credite bugetare gestionate de institutia publica implicata in privatizare. In cazul scutirii partiale, diferenta ramasa va fi achitata esalonat, conform graficului aprobat de creditor sau de institutia publica, dupa caz.

O alta inlesnire vizeaza scutirea la plata a dobanzilor si penalitatilor de orice fel, aferente obligatiilor bugetare datorate si neachitate pana la 31 decembrie 2001. Aceste ajutoare de stat vor fi cuprinse in mod estimativ in dosarul de prezentare.

Parteneriate public-privat si cu bunuri

Potrivit proiectului, "se impune modificarea articolelor din Legea 137 referitoare la atragerea de investitii prin parteneriat public-privat, in sensul realizarii unor astfel de parteneriate si cu bunuri aflate in proprietatea societatilor comerciale". "In patrimoniul societatilor de interes strategic se afla atat active destinate realizarii activitatilor productiei aferente obiectului principal de activitate, cat si active in conservare sau a caror activitate nu concura la realizarea obiectului principal de activitate", se arata in documentul citat. In consecinta, se propune ca activele care pot, individual sau in cadrul unui ansamblu, sa dezvolte o capacitate de productie proprie "sa degreveze patrimoniul societatilor, in masura in care acestea nu mai concura la realizarea obiectului principal de activitate, iar costurile cu intretinerea si conservarea acestora sunt foarte ridicate, influentand in mod negativ situatia economica a societatilor comerciale". Potrivit MEC, aceasta initiativa survine numeroaselor cereri de cumparare primite de la societatile de interes strategic care detin in patrimoniu astfel de active si, pe de alta parte, exista oportunitati de afaceri privind constituirea de societati cu capital mixt prin aportarea in natura a activelor de acest gen. "Avand in vedere faptul ca neutilizarea activelor genereaza pierderi" (…), iar inchirierea nu aduce proprietarilor venituri justificative, "se impune valorificarea activelor fixe fie prin vanzarea acestora catre potentialii cumparatori, fie prin posibilitatea aportarii in societati cu capital mixt, fara a mai fi necesara acordarea de mandat din partea Guvernului", precizeaza documentul citat.

Prevederi pentru SNP Petrom

"Ca urmare a solicitarilor formulate de FMI si Banca Mondiala, precum si de catre ofertanti in cadrul procesului de privatizare a SNP Petrom, si avand in vedere ca exista societati comerciale care inregistreaza prejudicii ca urmare a poluarii mediului din activitati trecute, iar valoarea acestora nu poate fi cunoscuta in momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare de actiuni, se impune modificarea Legii 137/2002 in sensul eliminarii plafonului de despagubire de 50% din pretul platit efectiv de cumparator", se stipuleaza in proiect.

Prerogative pentru Guvern

Dupa intrarea in vigoare a legii, Guvernul va aproba prin strategia de privatizare "elementele esentiale ale mandatului si, ulterior, conditiile principale ale contractului ce urmeaza a fi incheiat de institutia publica implicata pentru vanzarea actiunilor societatilor comerciale de interes strategic si pentru filialele acestora, precum si pentru majorarea capitalului lor social. Guvernul va stabili, deopotriva, si procentul din capitalul social oferit spre vanzare salariatilor societatilor lansate la privatizare.

Respectivele companii vor putea fi privatizate prin majorarea capitalului social prin aport de capital privat (in natura sau cu utilaje tehnologice performante), cu atragerea unui nou actionar privat sau cu participarea unui actionar existent in societatea comerciala. In aceste cazuri, participatia statului va fi diminuata corespunzator deciziei AGA.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *