Stiri si noutati

Datoriile Uzinei Tractorul vor fi sterse

Marius Guta

Inca o gaura neagra, astupata pe banii contribuabililor

Numarul gaurilor negre din economia autohtona astupate din buzunarul contribuabililor a crescut cu inca una: Tractorul Brasov. Potrivit unei ordonante de Guvern, societatea brasoveana va beneficia de o serie de facilitati, in incercarea, aproape disperata, de a o privatiza. Facilitatile amintite au in vedere scutirea de la plata obligatiilor bugetare si anularea unor credite garantate de stat. De un ajutor oarecum similar a beneficiat un alt producator falimentar, respectiv fabrica de autoturisme Aro Campulung, care a primit comenzi din partea statului pentru a fi salvata de la disparitie. Rezulta, deci, ca toate fabricile si uzinele falimentare sunt tinute in viata pe banii nostri, ai celor care ne platim in mod regulat taxele si impozitele catre stat.

Fara dobanzi si penalitati

Societatea nu va achita obligatiile bugetare restante la data privatizarii, precum si alte obligatii ale companiei, inclusiv sumele reprezentand dobanzile si penalitatile de orice fel. Tractorul va beneficia, de asemenea, de stergerea obligatiilor privind rambursarea unor credite acordate, incepand cu anul 1992, de Eximbank, Banca Romana de Dezvoltare, Demirbank, BHF Bank si Ministerul Finantelor Publice. Veniturile obtinute de societate in urma acordarii acestor facilitati nu vor fi impozabile si vor fi utilizate pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti si ca sursa de finantare pentru proiectele firmei.

Totodata, autoritatile administratiei publice locale pot sa aprobe inlesniri suplimentare pentru Tractorul la plata obligatiilor catre bugetele locale, prin acordarea unor scutiri totale sau partiale.

Guvernul a aprobat, prin acelasi act normativ, conversia in actiuni a debitelor Societatii Tractorul catre Electrica Transilvania Sud, precum si a unei cote de 5% din datoriile firmei brasovene la Societatea de distributie a gazelor naturale Distrigaz Sud.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *