Numarul bancilor care raporteaza si pot accesa informatiile adunate de Biroul de Credit (BC) despre clientii rau-platnici este de numai 14 pana la aceasta ora. La mijlocul lunii august, cand a inceput sa functioneze BC, oficialii acestei institutii apreciau ca, la 1 septembrie, cele aproape 28 de banci vor raporta datele despre rau-platnici. "In prezent, 14 banci raporteaza date la BC. Estimez ca numarul institutiilor bancare va ajunge la 28 la mijlocul acestei luni", ne-a declarat directorul general BC, Serban Epure. Chiar daca numarul bancilor care furnizeaza si folosesc datele colectate de BC nu a ajuns la cel estimat la mijlocul lunii august, Epure apreciaza ca lucrurile au mers destul de repede, avand in vedere ca acest proiect a fost demarat la inceputul lunii mai 2004. Cele 14 institutii bancare ce raporteaza informatii la BC detin 60% din piata. Biroul si-a inceput activitatea pe 16 august a.c., adunand informatii despre clientii unui numar de cinci banci care detineau o cota de piata de 40%.
"Incepand de astazi, informatiile despre clientii care nu au platit la timp ratele lunare aferente creditelor contractate vor fi raportate atat la Biroul de Credit, cat si la Centrala Riscurilor Bancare a BNR."
Numele clientilor rau-platnici, la catastif
De astazi, bancile comerciale vor comunica numele clientilor care au inregistrat restante la rambursarea creditelor si la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In baza de date a CRB vor intra numele celor care au inregistrat restante de peste 30 de zile la rambursarea creditelor cu valori mai mici de 200 milioane lei acordate persoanelor fizice de toate institutiile bancare.
Informatiile adunate la CRB sunt pastrate timp de sapte ani si pot fi accesate de toate bancile. Pana acum bancile raportau la CRB informatii despre imprumuturile cu valori de peste 200 milioane lei – echivalentul a 5.000 euro, chiar daca acestea nu erau restante. Aceasta baza de date nu a influentat insa acordarea de imprumuturi persoanelor fizice deoarece cele mai multe credite sunt cele de consum, valoarea lor fiind mai mica de 200 milioane lei. Din aceasta categorie provin insa si cele mai multe credite care inregistreaza restante, potrivit oficialilor Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Totodata, numarul imprumuturilor de acest gen este mult mai mare decat al celor care au fost acordate pentru achizitia sau constructia de imobile.
Restantele vechi intra pe lista
Bancile raporteaza Biroului de Credit si intarzierile la plata ratelor lunare inregistrate in urma cu un an sau doi, in cazul in care rambursarea respectivului credit nu a fost inca finalizata.
Raportatea numelor clientilor rau-platnici catre BC si CRB va insemna pentru unii romani limitarea accesului la credite. "In primul rand, nu vor mai avea acces la credite cei care au incercat sa fraudeze bancile si cei care au inregistrat restante nejustificate", aprecia, la inceperea activitatii BC, presedintele ARB, Radu Ghetea.
Toate creditele, sub monitorizarea BC
De la inceputul lunii octombrie, institutiile de credit vor raporta la BC si informatiile pozitive, ceea ce inseamna ca bancile vor afla toate imprumuturile contractate de potentialii clienti. In consecinta, acestea vor putea calcula obligatiile lunare ale solicitantului unui credit si vor refuza imprumutul in cazul in care suma ratelor lunare va fi de peste 30% din veniturile nete ale respectivei persoane. In prezent, aceasta evaluare se efectueaza pe baza declaratiilor pe propria raspundere date de solicitanti. De la inceputul lunii viitoare, institutiile bancare vor putea verifica inclusiv daca datele remise de clienti pe propria raspundere au fost sau nu corecte.
Have something to add? Share it in the comments.