Stiri si noutati

De la 1 iulie, se vor scumpi benzina, tutunul si alcoolul

De la 1 iulie, benzina cu plumb se va scumpi cu 1.000 lei pe litru, in urma majorarii accizelor. De la aceeasi data, tutunul si alcoolul se vor scumpi cu 30, respectiv 100% fata de nivelul actual si pentru ca va intra in vigoare si taxa pe viciu. De la 1 iulie, accizele la produsele din alcool, tutun, energie electrica si benzina cu plumb vor creste, pentru a se alinia calendarului convenit cu UE. La alcool si tutun, aceasta va fi cea de-a doua majorare a accizei si implicit a pretului, dupa ce guvernul a decis introducerea taxei de viciu in nivelul acesteia. Cele mai mari cresteri de pret, de circa 100% fata de nivelul actual, se vor inregistra la alcool. La tutun, scumpirea va fi de circa 30%, iar la benzina cu plumb, de aproximativ 1.100 lei vechi/litru. In cazul bauturilor alcoolice si produselor din tutun, accizele vor fi majorate in doua etape, prima urmand sa intre in vigoare o data cu ordonanta de urgenta care include aceste modificari adoptat miercuri de Guvern, iar a doua la 1 iulie, cand vor fi majorate accizele si pentru celelalte produse supuse acestei taxe. Pentru bauturile alcoolice spirtoase, vechiul calendar prevedea majorarea accizelor la 1 iulie, de la 465,35 euro pe hectolitru de alcool pur la 550 euro/hl, insa in urma introducerii contributiei pentru sanatate, acciza va creste in prima etapa la 665,35 euro/hl, iar de la 1 iulie la 750 euro/hl. Aceasta inseamna ca acel grafic stabilit cu UE a fost depasit, avand in vedere ca acesta prevedea un nivel maximum de 550 euro/hl alocoo pur. Dragos Frumosu, liderul Federatiei sindicale din Industria Alimentara, ne-a declarat ca pretul bauturilor alcoolice se va dubla, dupa cele doua cresteri ale accizei, ceea ce va conduce la cresterea masiva a pietei negre, care ar urma sa ajunga la circa 80%, si la eliminarea de pe piata a producatorilor care-si platesc taxele, datorita concurentei neloiale.

Se micsoreaza ecartul de pret intre tigari

Marii castigatori ai deciziei de introducere in acciza a taxei pe viciu sunt producatorii de tigarete, care au criticat vehement aceasta masura pe care au catalogat-o antieuropeana. Astfel, tigarile se vor scumpi in acest an, dupa aceste doua majorari ale accizelor, cu 10.000 lei pe pachet, astfel incat un pachet de Carpati va ajunge la 32.000 lei, in timp ce unul de Camel va costa 49.000 lei, dupa cum ne-a dcelarat Gilda Lazar, Corporate Affair la JTI Romania. In prima etapa, acciza la tigarete va creste la 15,53 euro/1.000 tigarete plus 30%, ca urmare a introducerii taxei de viciu, iar la 1 iulie acciza va fi de 16,28 euro plus 29%. Perioada de tranzitie la produse din tutun acordata Romaniei de UE se incheie in 2010. Graficul initial stabilea pentru data de 1 iulie majorarea accizelor la 11,47 euro plus 29%.

 Consumul de benzina poluanta, descurajat prin pret

 Accizele la combustibili vor creste la 1 iulie de la 480 euro/tona la 513 euro/tona pentru benzinele cu plumb, aproape de nivelul maxim de 547 euro/tona convenit la Bruxelles pentru 2007. Cresterea accizei se va traduce intr-un pret majorat, dupa data de 1 iulie, cu circa 1.100 lei vechi/litrul de benzina cu plumb. In acelasi timp, vor ramane la 425,06 euro/tona la benzinele fara plumb si la 307,59 euro/tona pentru motorine, dat fiind ca acestea au depasit oricum nivelul stabilit in grafic pentru 2008. In ceea ce priveste curentul electric, accizele vor fi majorate doar la 1 iulie de la 0,14 euro/MWh la 0,19 euro/MWh pentru electricitatea utilizata in scop comercial si de la 0,3 euro/MWh la 0,39 euro/MWh pentru cea utilizata in scop necomercial. Accizele la vinuri nu vor fi modificate, iar in cazul berii va fi majorat nivelul de la 0,74 euro la 0,748 euro/hectolitru, la 1 iulie. In aceste din urma cazuri, influentele in pret vor fi nesemnificative.
Carmen Neacsu
Sursa:Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *