Stiri si noutati

De la o tara exportatoare de produse cosmetice Romania a ajuns sa importe sapun, detergenti si pasta de dinti

“”>Productia autohtona de produse cosmetice s-a cifrat in 2005 la circa 44 milioane euro, insa fata de 1989 industria cosmeticelor a inregistrat un declin semnificativ, a declarat, pentru ROMPRES, presedintele Organizatiei Patronale din Industria Cosmeticelor (OPIC), Rozalia Speteanu.
In opinia sa, industria cosmeticelor a fost inainte de 1989 una dintre cele mai dinamice ramuri romanesti. De la vechile fabrici de stat au s-au dezvoltat fabrici private care asigura doar o parte din nevoile pietei.
Daca inainte de 1989 numai fabrica Miraj exporta peste 30 milioane de parfumuri, 18 milioane de sampoane si peste zece milioane vopsele de par, in prezent fabricile romanesti exporta circa 100.000 de sampoane. Mai mult Romania, importa integral sapunuri, detergenti si pasta de dinti.
‘Cea mai mare parte a cosmeticelor produse in Romania sunt exportate in tari precum Italia, Grecia sau Japonia’, a spus Rozalia Speteanu.
Potrivit statisticilor, productia autohtona detine doar 20 la suta din piata totala a cosmeticelor, care se ridica la peste 220 milioane euro si inregistreaza un ritm mediu anual de crestere de 15 la suta.
Daca inainte de 1989 fabricile romanesti aveau contracte cu firme renumite, de la L’Oreal, Wella sau Schwartzkopf, in prezent firmele romanesti se confrunta cu nenumarate probleme, de la lipsa fondurilor pentru publicitate, majorarea accizei la alcool, pana la contrafaceri.
‘Din punct de vedere a calitatii produselor, acestea sunt competitive cu cele din piata mondiala, intrucat sunt produse conform prevederilor Legii 178/ 2000, lege armonizata cu directivele europene’, a spus Speteanu.
Problema este, potrivit acesteia, ca produsele romanesti sufera la nivel de prezentare. Cauza o reprezinta banii putini pe care producatorii isi permit sa-i plateasca.
‘Ambalajele nu sunt suficient de sofisticate, insa asigura calitatea si integritatea produsului’, a adaugat presedintele OPIC.
In structura de cost a unui produs cea mai mare pondere este detinuta in proportie de 60 la suta de ambalaj. Desi aprovizionarea cu materii prime se face din import, firmele romanesti nu au suficiente fonduri pentru a plati pentru publicitate, in conditiile in care televiziunile private percep taxe foarte mari, firmele pierzand astfel teren in fata multinationalelor.
Conform statisticilor, in pretul unui produs de marca peste 30 la suta reprezinta cheltuieli de publicitate.
Alte probleme semnalate de reprezentantul industriei cosmeticelor sunt importul de oriunde si de orice fel sau vanzarea in orice loc si in orice conditii.
‘Acestea afecteaza intr-o masura destul de importanta si nivelul de productie autohtona’, a mentionat Speteanu, adaugand ca produsele cosmetice trebuie depozitate in conditii deosebite de temperatura si umiditate.
In Romania sunt inregistrate in prezent circa 50 firme producatoare de cosmetice, dintre care un numar de 22 sunt membre OPIC, cu un total de 1.500 angajati.
‘Foarte multi dintre actualii producatori de produse cosmetice sunt cadre care au obtinut in anii anteriori diplome de atestare profesionala la firme mari din strainatate’, a precizat Rozalia Speteanu.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *