Stiri si noutati

"Declar razboi deschis spagii si traficului de influenta"

Carmen Neacsu

Procurorul militar Marius Olteanu, noul sef al Garzii Financiare Bucuresti, pare pus pe fapte mari

Ieri, oficialii Garzii Financiare l-au prezentat pe noul comisar- sef al Garzii Financiare Bucuresti, in persoana magistratului militar Marius Olteanu, care a precizat ca principalul sau obiectiv il va constitui lupta impotriva spagii si a evaziunii. Olteanu a fost detasat la comanda sectiei la inceputul acestei luni, pentru o perioada de trei ani, de la Parchetul Militar Teritorial Bucuresti.

Despre Marius Olteanu se stie doar ca este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, are 34 de ani, este casatorit si a lucrat la Parchetul Militar Teritorial Bucuresti.

Comisar pus pe fapte mari

"Declar razboi deschis a ceea ce se numeste spaga, trafic de influenta, notiuni asimilate nu de putine ori cu aceasta institutie", a declarat noul sef al GF din Capitala, care si-a continuat discursul cu anunturi care mai de care mai nelinistitoare pentru unii dintre subordonatii sai. "Garda Financiara Bucuresti va deveni o unitate de elita, formata din cei mai buni specialisti", a spus Olteanu, care i-a mai informat pe colegii sai ca aceia care nu raspund acestui deziderat la GF Bucuresti sunt liberi sa-si caute de lucru in alta parte. Interesanta a fost replica oficialilor de la GF Centrala, potrivit carora "domnul Olteanu este foarte optimist in declaratiile sale". Nicolae Plaiasu, comisarul general al Garzii Financiare, spune ca dinamizarea activitatii GF Bucuresti este principalul motiv pentru care a fost numit Olteanu, in speta imbunatatirea managementului si eliminarea controalelor nejustificate. Plaiasu a mai informat ca, in urma cu trei saptamani, doi comisari ai GF Bucuresti au realizat un control ale caror rezultate au fost "dezastruoase" din punct de vedere profesional, fapt pentru care cei doi si-au inaintat demisia. Potrivit lui Plaiasu, la GF Bucuresti exista anumiti comisari care uita de interesul de serviciu si se ocupa de cel personal, ceea ce inseamna ca la mijloc sunt acte de coruptie. Noul sef al GF Bucuresti va avea ca atributii, pe langa dinamizarea activitatii acestei sectii, si prevenirea actelor de coruptie din cadrul aparatului de control.

Pedepse prea usoare

La randul sau, Marius Olteanu a spus ca va apela la "mijloacele specifice" muncii de procuror pentru a identifica actele de coruptie si abuz ale comisarilor din subordinea sa. "Lucrurile nu se vor opri la o cercetare disciplinara. Incepand de azi, in masura in care avem informatii ca s-a primit, de exemplu, o suma de bani, deja exista datele necesare pentru intocmirea unui dosar penal. In functie de datele pe care le vom detine, vom organiza flagrante pentru a avea toate dovezile necesare intocmirii unui dosar penal", a explicat Olteanu. Nivelul cunoscut al spagilor primite de comisarii la un control pare a fi stiut de oficialii de la centru, care au precizat presei ca ar fi vorba "de la unu la cinci milioane de lei".

Controale abuzive

Comisarul general a aratat ca GFB se confrunta cu probleme mari si exista numeroase sesizari din partea agentilor economici supusi unor controale uneori abuzive din partea comisarilor bucuresteni. In acelasi timp, se va incerca o mutare a accentului de la urmarirea actelor contraventionale la cele infractionale, cu elemente de sesizare penala. "Cu experienta pe care o am atat ca procuror, cat si ca ofiter, voi face din GFB o unitate de elita, compusa din specialisti in legislatia din domeniu. Voi implementa un climat de disciplina", a mai declarat seful GFB. El a avertizat ca va intensifica verificarile interne, urmand sa-i demita pe cei necorespunzatori din punct de vedere profesional.

Peste 1.200 de firme-fantoma

In primul semestru al acestui an, comisarii Garzii Financiare au descoperit 1.200 de firme- fantoma. Este vorba de societati care au adus prin activitatea lor importante prejudicii bugetului de stat. Raportul Garzii Financiare releva faptul ca domeniile preferate de cei care vor sa se imbogateasca rapid sunt alcoolul si bauturile alcoolice, petrolul si produsele petroliere, jocurile de noroc si deseurile reciclabile. Astfel, in controalele efectuate in sfera producerii si a vanzarii alcoolului, au fost confiscate marfuri si bani insumand 130 miliarde de lei. La petrol au fost identificate obligatii suplimentare de plata de peste 501 miliarde de lei, fiind confiscate marfuri in valoare de 136 miliarde si fiind date amenzi de 21 miliarde.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *