Stiri si noutati

DECONTARI TARZII. ZAMBACCIAN-FLOTA 2006

"Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a fost pus sub invinuire de procurorii Departamentului National Anticoruptie pentru luare de mita, in celebrul Dosar "Zambaccian", privind achizitionarea unui imobil in zona ultracentrala a Capitalei, pe strada cu acelasi nume. Scandalul acestui imobil, dar si cel cunoscut sub "Matusa Tamara" i-au adus si autosuspendarea din functia de presedinte executiv." Pana la conferinta de presa a lui Adrian Nastase, DNA nu facuse nici un comunicat oficial, dar avocatul Gheorghe Diaconescu, aparatorul lui Adrian Nastase, a confirmat faptul ca DNA i-a comunicat ca fostul prim-ministru a fost pus sub acuzare in acest caz. Intr-o conferinta de presa, fostul prim-ministru a anuntat si el ca impotriva sa a fost inceputa urmarirea penala. Adrian Nastase a fost o singura data la DNA, pe 17 ianuarie. O saptamana mai tarziu, avocatul lui Adrian Nastase s-a prezentat la DNA, in legatura cu dosarul in care clientul sau este cercetat de procurorii anticoruptie, cu privire la achizitionarea unui teren si a unui imobil in strada Zambaccian.

Sesizarea afacerii

La sfarsitul lui august 2004, Alianta PNL-PD a sesizat fostul Parchet National Anticoruptie, cerand sa fie cercetata legatura dintre achizitionarea de catre Adrian Nastase (pe atunci prim-vicepresedintele PDSR si vicepresedinte al Camerei Deputatilor) a unui teren al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru si sustinerea pe care acesta a primit-o de la Nastase in timp ce era cercetat penal, in 1997. Potrivit sesizarii – semnata de Mona Musca, membru in Consiliul National de Coordonare al Aliantei PNL-PD – Nastase a cumparat, in 1998, un teren de 700 de metri patrati in strada Zambaccian, la un pret de 11.000 de dolari, "de 25 de ori mai mic decat pretul real, de piata, al terenului". Terenul a ajuns la Nastase dupa ce Bivolaru l-a vandut, in 1996, soacrei sale, Elena Sotec. Dupa doi ani, el a fost cumparat, in timp ce Bivolaru era cercetat penal, de Athena Marianthi Teodoru, care l-a vandut cabinetului de avocatura "Adrian Nastase", se arata in sesizare.

Inchiderea dosarului

In septembrie 2004, PNA a informat ca dosarul privind modul de achizitionare a unui teren de catre premierul Adrian Nastase a fost inchis, Parchetul sustinand ca tranzactia a fost legala. Intre timp, conducerea PNA si numele institutiei s-au schimbat, iar Dosarul Zambaccian a fost redeschis. Seful Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, este procurorul care a instrumentat dosarul in care Gabriel Bivolaru a fost condamnat pentru prejudicierea BRD. Fostul deputat a fost condamnat pentru un prejudiciu de 60 milioane de dolari adus BRD. La sfarsitul anului trecut, seful DNA, Daniel Morar, anunta ca procurorii anticoruptie au redeschis mai multe dosare, printre care si cel al casei din Zambaccian. "Persoana care trebuie sa raspunda este Monica Macovei", a spus Adrian Nastase referindu-se la modul in care a fost instiintata opinia publica despre urmarirea penala a sa.

Extinderea cercetarilor

Totodata, presa centrala a redat pe larg despre averea pe care o matusa i-a lasat-o mostenire fostului prim-ministru Adrian Nastase. Procurorii anticoruptie au extins cercetarile in cazul achizitiei de catre Nastase a terenului si unei parti din imobilul din strada Zambaccian, fiind avuta in atentie si mostenirea primita de familia acestuia. Mai exact, procurorii iau in considerare o legatura intre achizitionarea unei parti din imobilul situat in strada Zambaccian din Bucuresti si mostenirea primita de familia Nastase, fiind totodata avute in atentie aspectele semnalate de presa si cunoscute generic sub numele "Matusa Tamara".

Nastase: Basescu are ca tel distrugerea mea ca om politic!

Adrian Nastase: "In campania electorala, daca va aduceti aminte, copresedinte Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu cu mana Monei Musca au transmis la PNA o scrisoare in care se cerea sa se examineze o legatura intre dobandirea de catre mine a unui teren din strada Zambaccian si statutul intalnirii cu Gabriel Bivolaru. Am crezut ca este o gluma. Sigur am spus de o suta de ori ca nu am dobandit terenuri de la Gabriel Bivolaru. In concluzie, daca ar fi fost trafic de influenta, ar fi greu de inteles de ce Gabriel Bivolaru este in continuare in inchisoare, condamnat pe perioada pe care eram prim- ministru. Daca era trafic de influenta, Daniel Morar ar fi fost primul care trebuia sa fi spus ca eu am facut presiuni asupra sa. Dosarul a fost inchis si a fost deschis anul trecut cu ocazia zilei de nastere a lui Traian Basescu. S-au invocat chestiuni administrative, de procedura. Pana la urma nu au putut sa dovedeasca trafic de influenta. Practic, justitia independenta examineaza o anumita fapta indiferent de faptuitor. Politia politica vizeaza o anumita persoana si se merge pana la capat pentru a obtine condamnarea persoanei respective. Din informatiile mele de la DNA s-au cerut informatii la toate serviciile secrete in legatura cu mine si cu alti lideri ai PSD. Ceea ce arata foarte clar ca este vorba de operatiuni politice. Din informatiile mele telefoanele mele si ale unor colegi au fost puse sub ascultare. S-au livrat la Parchet mai multe fapte pentru executii publice. Brusc, in urma unei decizii care se pare ca a venit de foarte de sus, s-a hotarat ca procedurile sa fie accelerate, mi s-a comunicat sa nu mai vin la DNA, si am primit o citatie pentru 16 februarie. Dintr-o data discutia mea cu procurorii nu mai era importanta, importanta era lansarea acestei chestiuni in presa. In momentul in care discutia despre un teren practic a murit pentru ca nu erau nici un fel de argumente, s-a trecut la examinarea conditiilor in care s-a facut constructia din Zambaccian. Am cumparat un apartament din blocul respectiv, constructorul a vandut toate apartamentele, eu am platit la nivelul pietei si la nivelul platit si de ceilalti proprietari pretul apartamentului in care locuiesc." Nastase spune ca in spatele campaniei din acest an dusa impotriva sa este Palatul Cotroceni, iar presedintele Traian Basescu are ca tel distrugerea sa ca om politic – "In 2004 s-a inscris in campania electorala doar ca sa ma invinga pe mine". Fostul prim-ministru a apreciat ca toate lucrurile care se intampla in acest an sunt legate de ceea ce Traian Basescu si-a propus sa realizeze in calitate de presedinte – "In 2005, dorinta de schimbare a Presedintilor Camerelor parlamentului si asa-zisa reforma in Justitie care a dus la subordonarea Justitiei de catre politic". "Trebuie sa fii bolnav la creier ca sa lansezi o acuzatie de luare de mita la adresa unui fost prim- ministru, fara sa existe nici un fel de ratiune", a apreciat Nastase.

DNA: Nu pot fi date detalii

Intr-un comunicat remis, ieri, presei, Biroul de Informare si Relatii Publice al DNA a confirmat ca "procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei si fost presedinte al PSD, si fata de alte 5 persoane, pentru savarsirea unor fapte de coruptie". DNA precizeaza ca "legea ne impiedica sa oferim in acest moment detalii suplimentare in legatura cu infractiunile pentru care este invinuit Adrian Nastase, intrucat citatia i-a fost trimisa astazi (ieri – n.r.) si prin urmare nu a luat la cunostinta, concret, acuzatiile care i se aduc." Biroul de Presa subliniaza ca "nu DNA a anuntat inceperea urmaririi penale, ci, conform unei stiri Mediafax difuzata, astazi (ieri – n.r.) avocatul lui Adrian Nastase, Gheorghe Diaconescu, a adus la cunostinta opiniei publice faptul ca Adrian Nastase este invinuit, iar acesta, ulterior, intr-o conferinta de presa a confirmat primirea citatiei".
Andi Topala

Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *