Stiri si noutati

Deduceri de pana la 15 milioane lei pentru amenajarea locuintei

Marius Guta

Una dintre noutatile procedurale, cu efecte financiare directe asupra contribuabililor aduse de noul Cod Fiscal, este cea privind deducerea cheltuielilor cu amenajarea locuintei. Astfel, potrivit documentului citat, "venitul anual global impozabil se stabileste prin deducerea din acesta a cheltuielilor efectuate pentru reabilitarea locuintei de domiciliu, in limita sumei de 15.000.000 lei anual".

Venitul global se compune din trei surse: activitati independente, salarii si cedarea folosintei bunurilor. Noul cod fiscal, ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2004, prevede faptul ca venitul este considerat "anual" chiar daca a fost obtinut doar intr-o perioada limitata din cursul unui an fiscal.

Declaratii de "venit estimat"

Contribuabilii, precum si asociatiile fara personalitate juridica ce incep o activitate in cursul anului fiscal sunt obligate sa depuna la circa financiara in a carei raza teritoriala se afla o declaratie referitoare la veniturile si cheltuielile estimate a se realiza pentru respectivul an, "in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului", respectiv a activitatii in cauza. Exista si exceptii de la aceasta regula. Este vorba despre contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa.

In cazul veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor, actul normativ impune obligatia depunerii unei declaratii privind venitul estimat "in termen de 15 zile de la incheierea contractului intre parti". Declaratia privind venitul estimat se depune o data cu inregistrarea contractului la circa financiara.

Exceptii de la regula

De asemenea, contribuabilii care, in anul anterior, au realizat pierderi, precum si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal sunt obligati sa depuna declaratia estimata de venit pana la data de 15 mai. In aceeasi categorie sunt inclusi si cei care, "din motive obiective", estimeaza ca vor realiza venituri ce difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior. In ceea ce priveste scutirile de la plata impozitului pe venit acordate persoanelor care au fost "victimele" concedierilor colective, legea prevede ca acestea raman valabile pana la data expirarii lor. O alta exceptie temporara de la regula este aceea referitoare la scutirile de la plata impozitului acordate in cazul serviciilor turistice prestate in mediul rural, "care raman in vigoare pana la data de 31 decembrie 2004".

Deduceri personale de 2.000.000 lei

Incepand cu 1 ianuarie 2004, deducerea personala de baza va fi de 2.000.000 lei/luna. Pornind de la acest nivel, se vor calcula si celelalte deduceri personale, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere. Astfel, deducerea personala suplimentara pentru sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie aflati in intretinere "este de 0,5 inmultit cu deducerea personala de baza" sau, altfel spus, de un milion de lei pe luna. Contribuabilii beneficiaza, de asemenea, de deduceri personale suplimentare, altele decat cele prezentate, "in functie de situatia proprie sau a persoanelor aflate in intretinere". Astfel, pentru invalizii de gradul I si persoanele cu handicap grav, deducerea suplimentara va fi de doua milioane lei/luna, iar pentru invalizii de gradul II si persoanele "cu handicap accentuat", deducerea va fi de un milion lei/luna. Nu pot fi considerate ca aflandu-se in intretinere persoanele care detin terenuri agricole si paduri in suprafata de peste 10.000 metri patrati in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 metri patrati in zonele montane, precum si cele care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, a legumelor si a zarzavaturilor, indiferent de suprafata.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *